torsdag den 31. maj 2012

Nudel pande, en lyn middag

Nogen gange er ressourcerne til madlavning ikke så store, så er det rart med en velsmagende ret der er hurtig at lave. Denne gang kom retten til 2 personer til at bestå af:
200 g okseafpil fra Tømerens suppekogning, alternativt kunne være skinkestrimler
1 stort løg
4 mellemstore gulerødder
½ pose frossen spinat, ca 250 g
150 g nudler
2 æg
olie
salt og peber
Løget hakkes og gulerødderne skæres i mindre tern, begge dele svitses i olie på panden. Imens koges nudllerne i 3 min i en gryde ved siden af. Spinat og oksekød kommes på panden og varmes med. Når nudlerne er kogt, kommes de på panden og vendes godt rundt. Æggene piskes sammen og hældes på panden, og det røres godt rundt et øjeblik, mens æggemassen stivner og forsvinder i blandingen. Krydres.
Serveres med brød til, jeg havde en stump madbrød med brændenælde og skvalderkål i fryseren der kom til sin ret her.

Eftertanker: let at lave og lå let i maven

tirsdag den 29. maj 2012

Tærte med kylling og gorgonzola

Tærte er godt. Havde taget et kyllingbryst op til en salat med kylling, men en tærte trængte sig på istedet.
Dej:
50 g havregryn
75 g rugmel
75 g hvedemel
knap ½ dl olie
1 dl vand
Fyld:
1 stort kyllingebryst i tern, marineret i en plastik pose med olie og krydderier
        (f.eks: karry, salt, peber og hvidløgsblanding) et par timer
½-1 pakke bacon, ca 80 g
1 rød peber i tern
125 g optøet spinat, drænet
2 store forårsløg, snittet
1 håndfuld frisk basilikum, kan udelades
3 æg
2 dl creme fraiche 9%
50 g reven ost
75 g gorgonzola
salt og peber
Dejen røres sammen, hviler gerne ½ time på køl, kan også ligge til næste dag. Rulles ud og lægges i tærteform, behøver ikke at blive smurt pga olien i dejen. Bages i ca 10 min ved 200 gr.
Kyllinge kødet drypper lidt af, hvis det sejler i olie marinade. Svitses på en pande sammen med bacon.
Kødet lægges i den forbagte bund sammen med grønsagerne og basilikum.
Gorgonzola fordeles i klatter rundt på tærten.
Æg blandes med creme fraiche, reven ost og salt og peber og fordeles over.
Bages ved 200 gr i 30-35 min.

Jeg serverede en salat til af iceberg, tomat, mango, rødløg og feta.



Eftertanker: Det er den bedste tærte, jeg har lavet længe. Kyllinge kødet var svampet og lækkert. Man kan sagten komme det dobbelte spinat i, jeg havde bare en lille rest som lige passede, også udelade basilikum istedet. Det er det der er godt ved madtærter, at man kan variere lige efter hvad man har, i bedste stop madspild stil.

mandag den 28. maj 2012

Kartofler med grønsager på grillen, 2 metoder.

1. metode, den langsomme:
Vi har ofte en hel steg på grillen, og sådan en steger jo længe. Det giver mulighed for at have et fad med kartofler også, de skal have ½-1 time alt efter størrelse af kartofler og grønsager og efter varmen på grillen.
Denne gang bestød fadet af:
kartofler
gulerødder
squash
rød peber
bladselleri
hvidløg
broccoli buketter
rødløg
olie
friske krydderurter: persille, basilikun og mynte ( man kan også bruge tørrede)
salt
Grønsagerne rengøres og skæres i tern. Lægges i et fad, jeg har en gammel bradpande, der kun bruges til grillen. Man kan også bruge en staniol bakke. Olie hældes i fadet så grønsagerne er vædet, men ikke sejler i olie. Krydderurter klippes groft og fordeles over.
Fadet sættes i kuglegrillen på direkte eller indirekte varme, alt efter hvor der er plads, eller hvor lang tid man har til rådighed.



2. metode, den hurtige:
kartofler
grønsager efter smag og hvad man har på lager, f.eks. porre, broccoli, løg, peber, blomkål, squash, gulerødder, hvidløg, bladselleri.
olie
karry, eller efter smag
salt
Kartoflerne koges hele i ca 10 min, og deles derefter i tern. Øvrige grønsager skæres som rå i tern eller buketter. Blandes med olie og krydderi. Lægges i fad, eller i staniol pakker. I cobb grillen lægges pakkerne ned i renden ved siden af kullene. På den store kuglegrill lægges pakkerne på risten eller fadet stilles som ovenfor nævnt. Ved denne metode er stegetiden 20-30 min, og grønsagerne har lidt bid stadigvæk.


Eftertanker: Begge metoder er gode, men jeg kan rigtig godt lide at grønsagerne har lidt bid. Man kan jo veksle, alt efter hvor lang tid man har til rådighed.

Selvom overnatningen er primitiv, kan man godt få en luxus middag.





I dette indlæg vil jeg gerne slå et slag for alle de fantatiske dejlige steder i Danmark hvor man kan overnatte i shelters, som regel gratis, nogle steder for 20 kr. Der er i hundredevis af shelters rundt i landet, mange opstillet af kommuner, nogle af private. Ofte er der et bålsted, tit også med brænde man kan bruge af. Vi tager gerne 1-2 overnatninger pr år i shelters, helst et nyt sted hver år. Denne gang kørte vi til Mariager fjord, nærmere bestemt Kongsdal bådehavn, her var der toilet og bad, så det var en luxus shelters med udsigt. Pinse vejret var fantastisk, og lige velegnet til en sådan tur. Luftmadrassen og grillen blev pakket.
Vi fik i fødselsdagsgave sidste år en Cobb gril, en speciel lille transportabel kuglegril, som vi først skal til at lære at kende. De første gange var ikke så vellykkede, der blev kødet nærmest kogt. Nu har jeg læst lidt mere om folks oplevelser, og fundet ud af at det skal være gode kul, gerne heat beads eller den specielle cobble stone, der er varm på 3-5 min. Grillen skal være godt varm, og steaks skal steges uden låg.

Hjemmefra havde jeg en pose med:
kartofler, forkogt i 10 min og derefter skåret i store tern
broccoli i små buketter
bladselleri i 1-2 cm stykker
rødløg i tern
squash i tern
marinade af olie og karry og salt

Minut steaks, af kød fra kvier der har gået på marken bag stalden, lagt i pose med færdig hvidlægs grill marinade.

Kartoffel blandingen blev pakket i små staniolpakker og lagt rundt i renden nede i grillen, ved siden af kullene. De skulle have ca 20 minutter ialt tror jeg, og grønsagerne havde stadig lidt bid. Låget var på, indtil kødet kom på, det fik 4- 5 minutter.


Eftertanker: En luxus oplevelse med en luxus middag. Vi er vist ved at lære det med den cobb grill,  en læreproces er igang. Stedet kan anbefales.



fredag den 25. maj 2012

Banan is

Bypigens ismaskine der går på omgang, er kommet til mig igen efter Hestepigen har haft den. Så skal der laves is.
Banan is:
250 g modne bananer, svarer til ca 2,5 mellemstore bananer
100 g sukker
2 spsk citronsaft
75 ml fløde
250 ml sødmælk
Banan, sukker og citronsaft køres gennem blenderen, til der ingen klumper er.
Røres med fløde og mælk.
Hældes i ismaskinen ca ½ time inden den kommes i 1 L form og i fryseren. Alternativt i form med det samme, og røres igennem hver ½ time nogle gange for at undgå iskrystaller. Skal ud af fryseren 20-30 min før den kan kugles, eller skæres.

Eftertanker: det var nemt og hurtigt, det var lige før at det der tog længst tid var at hente isdelen til ismaskinen ude i den store fryser i stalden. Nu kan det lyde som om det er langt væk, det er det ikke. Fryseren står nok 15 m fra køkkenet. Isen smager også rigtig godt, og af banan uden at være vammelsød, men ville være perfekt serveret sammen med en kugle frisk syrlig is.

tirsdag den 22. maj 2012

Burgerboller med solsikkekerner


Vi skulle ud og hente ny "dyt" til Mor her til aften, og det koliderede lidt med aftensmaden. Samtidigt var vejret skønt, så hvorfor ikke lave en tur ud af det. Derfor stod aftensmaden på medbragte Burgerboller, opskriften er nem, og lyder sådan her:
50 g gær
1 L koldt vand
1 spsk salt 
Ca 1350 g mel, denne gang: 350 g fuldkornsrugmel, 200 g rugmel og 800 g hvedemel
150 g solsikkekerner
Gær udrøres i vand, salt og mel og solsikkekerne røres i. Røremaskinen kører mindst 5 min. Det bliver en lind lidt klistret dej.
Hæver i 2 timer. Laves til 20-22 boller, fordelt på 2 plader. De flyder godt ud, hvilket er en fordel, når det er til burgerboller.
Efterhæver ½-3/4 time.
Bages ved 215 gr i ca 20 min.


Eftertanker: opskriften er god, gammel kending, som jeg har lavet mange gange i forskellige variationer. Bollerne blev fyldt med en skive hamburgerryg, vi koger altid et helt stykke hamburgerryg som vi skærer op til pålæg, en skive ost, rødløg, tomat og rød peber.

Sådan var vores udsigt, ja så smager alt jo godt

mandag den 21. maj 2012

Bladsellerisuppe

Studenten havde købt bladselleri da han havde maddag sidst, og vi havde i forvejen noget der lå i køleskabet. Det skal jo bruges, så jeg kom i tanke om en gammel opskrift jeg lavede tit for en del år siden:
1 stort løg
ca 300 g bladselleri
ca 20 g margarine
2 spsk mel
1 L grønsagsbouillon
1-2 æggeblommer
1 dl fløde
salt og peber
Løget skæres i tern og svitses blank i margarine. Melet drysses over, og bouillon hældes i.
Bladsellerien skæres i ½ cm tykke skiver, og kommes i gryden. Det hele koger i 10 min.
Æggeblomme og fløde piskes sammen, og lidt af den varme suppe kommes og piskes i. Æggeblandingen kommes i gryden, og suppen varmes op, men må ikke koge.
Smages til med salt og peber.
Serveres med madbrød eller lign. Vi fik en boghvedebolle til.

Eftertanker: det er som sagt nogen år siden jeg har lavet denne suppe, men den er nu på repertoiret igen, for den smager rigtig godt, hvilket også var Tømmerens udsagn. P.S. det er hans silhuet, man kan se på billedet, han skulle lige skygge for solen. Vi sad på Brombærterrassen i høj sol og spiste, skønt vejr.

søndag den 20. maj 2012

Snyde rugboller med jordbær og mysli

Jeg så i Fakta, at de havde en færdig melblanding til rugboller med jordbær stykker i. Jeg tænkte, at det var da en god ide, jeg havde desuden i forvejen tænkt på at lave nogle rugboller med mysli i. Havde en pose færdig rugbrøds melblanding til at stå. Var ikke så imponeret af blandingen til rugbrød, derfor skulle den ofres til formålet, derfor lidt snyd. Resultatet blev disse skønne boller:
50 g gær
9,5 dl vand
1 kg rugbrødsblanding
800 g hvedemel
485 g jordbær, undskyld det skæve mål, men det var hvad der var i posen
250 g mysli
evt. 50 g solsikkekerner

Rugbrødsblandingen er fra Netto, den er ikke så dyr.
Luxus myslien er fra Lidl, den er jævnligt på tilbud. Den kan anbefales.

Gæren opløses i det fingerlune vand. De optøede og tempererede jordbær blendes, og blandes i sammen med begge slags mel. Jeg plejer at hakke de store stykker i myslien lidt, dvs nødder og større frugt stykker, kommes i sammen med solsikkekerner. Jeg ved godt, at der er solsikkekerner i rugbrødsblandingen, men jeg synes ikke det er nok. Røremaskinen kører mindst 5 min.
Hæver 1 time.
Jeg formede til 35 boller og 12 små muffins.
Efterhæver 1 time.
Bages ved 200 g, muffins i ca 15 min, bollerne i 23-25 min.


Eftertanker: De smager bare rigtig godt. Man kan ikke rigtig smage jordbærene, men det giver en dejlig sødme. Mysli og rugmel er lige til mine smagsløg. Med hjemmelavet solbærmarmelade på, ja så bliver det ikke meget bedre. Muffinsene  var tænkt til mellem måltid, men synes de blev for små, næste gang laver jeg kun boller tror jeg. Vil nu også prøve at lave nogle uden snyd, måske.

fredag den 18. maj 2012

Rabarberkage med kokoslåg


Her er en mangeårig følgesvend i rabarber sæsonen, laver den hvert år uden undtagelse.
750 g rabarber
100 g sukker
1 spsk kartoffelmel
Dej:
120 g hvedemel
250 g kokosmel
170 g sukker
250 g smør eller margarine
2 æg
Rabarber skæres i 2-3 cm stykker på tværs og lægges i bunden af et stort ovnfast fad.
Sukker og kartoffelmel blandes og drysses over.
Alle ingredienserne til dejen blandes og fordeles over rabarber stykkerne.
Bages ved 200 g i  ca 35 min, tror jeg nok, har ikke taget tid. Den er klar når toppene af dejen er sprød og brun.
Serveres lun med flødeskum.


Eftertanker: Jeg har kun et at sige:"Prøv den, den er god" Kan også bruges til andet bær eller frugt. Hvis det er søde bær f.eks, så skal man ikke drysse sukker over inden dejen kommer på.

tirsdag den 15. maj 2012

Tunfrikadeller med brændenælde og persille


2 dåser tun i vand, drænes
3 spsk (med top) creme fraiche
2 æg
1 dl havregryn
½ rødløg, hakket
brændenælde topskud, klippet (nemmest at klippe i en ramekin f.eks)
frisk persille, klippet
salt og peber
olie til stegning
Det hele blandes i en skål og sættes på køl ½-1 time. Formes til frikadeller, du brænder dig ikke, og steges på panden i olie.

Eftertanker: De smagte bare rigtig godt, og havde en dejlig skorpe. Opskriften er også god at have i samlingen, til en dag man har glemt at få noget op af fryseren.

Kartoffelsalat med belugalinser

Har et stykke tid haft en pose sorte belugalinser til at ligge i skuffen, har aldrig smagt dem, så vidste ikke rigtig hvad jeg skulle bruge dem til. Da kartoffelsalat højtiden er startet, var valget altså kartoffelsalat med belugalinser, hvori jeg puttede:
belugalinser
nye kogte kartofler
blandet babysalat
forårsløg, snittet
radiser, snittet
dressing af:
olie
æblecider eddike
salt og peber
Først kogte jeg 1 dl linser i 2 dl vand i 20 min som der stod på posen. De blev helt bløde, så dem smed jeg ud, og kogte en ny portion som fik knap så lang tid. Afkøles.
De øvrige ingredienser blev blandet med linserne og sat på køl til serveringen.

Eftertanker: Det ser fint ud med de sorte linser, som kontrast i salat skålen. Smagen var jeg ikke imporneret af, de smagte ikke grimt, men var ikke noget særligt. Posen skal nok blive spist, men det er ikke sikkert jeg køber flere.

Boghvedeboller, 2 slags

Har købt en pose boghvedegryn, hele gryn, så jeg har eksperimenteret lidt med boghvede i boller. Jeg er kommet frem til 2 forskellige opskrifter med lidt inspiration fra brødet.dk og fra food4you.dk

Boghvedeboller med durum mel:
50 g margarine
5 dl kærnemælk
50 g gær
50 g hørfrø
150 g durum hvedemel
100 g boghvedegryn
2 tsk salt
200 g grahamsmel
ca 250 g hvedemel
Margarinen og mælken lunes sammen så margarinen smelter. Afkøles til fingerlunt og gæren opløses heri. Resten røres i og æltes godt i 5 min.
Hæver ca 40 min, æltes let og formes til ca 20 boller.
Efterhæver 30 min.
Bages ved 200 g i 18-20 min.


Grove boghvedeboller med knækkede hvedekerner:
½ L kogende vand
100 g boghvedegryn
100 g knækkede hvedekerner
50 hørfrø
2½ dl vand
50 g gær
1 spsk rørsukker
100 g rosiner
1 æg
400 g fuldkornshvedemel
ca 300 g hvedemel
Den halve L kogende vand hældes over boghvedegryn, knækkede hvedekerner og hørfrø, og står til næste dag.
Gæren opløses i 2½ dl fingerlunt vand sammen med rørsukker.
Rosiner, æg, boghvedeblandingen og melet røres i. Jeg lader røremaskinen køre 5-10 min, da dejen så er knap så klistret.
Hæver 45 min, formes på meldrysset bord til ca 22 boller og efterhæver i 30 min.
Bages ca 22 min ved 200 gr.

Eftertanker:
Bollerne med durummel smager godt, de har en lethed og den karakteriske smag af durum. Boghvedekernerne giver dog indimellem en fornemmelse af pif-paf-puf i munden synes jeg, Tømmeren synes det ikke. Jeg tænker, at det er bedre at anvende valsede boghvedegryn til denne opskrift.
De grove boller smager rigtig godt, og der er grynene mere opløste og giver ikke samme fornemmelse.

lørdag den 12. maj 2012

Honning glaserede rødbeder

Så er det ved at være sidst på sæsonen med at spise rødbeder, en grønsag som følger os hele vinteren. En pose rødbeder kan holde sig længe, så det er blevet sådan en grundliggende ting vi altid skal have på lager hele vinteren. Nu skal de sidste spises, for salat sæsonen er snart over os. De sidste blev afprøvet med en ny metode, nemlig honning glaserede:
ca 7 små rødbeder skrældes og skæres i kvarte, og vendes i
olie
salt og peber
pakkes ind i bagepapir, bages i ovnen ved 200 gr i 25- 40 min alt efter størrelse, skal have lidt bid stadigvæk
2-3 spsk balsamico
1-2 spsk honning
blandes i en gryde og bringes i kog, rødbederne kommes ved, steges til væden næsten er væk.

Eftertanker: En ny variant, som helt sikkert bliver en af de faste opskrifter. Det var også nemt, havde kylling i ovnen, så det betød jo ikke noget, at der også lå en pakke rødbeder under kyllinge fadet.

torsdag den 10. maj 2012

Boghvedegrød med jordbær og kokos

Jeg kan godt lide grød om morgenen, det mætter godt på en god måde, en god start på dagen. Havde købt nogle boghvedegryn, så det skulle jo prøves. På posen stod at man kunne sætte grynene i blød natten over, det nedsætter koge tiden, så det gjorde jeg. Har ingen mål på gryn og vand, måtte supplere et par gange med vand under kogningen. På posen stod der at koge tiden var 30 min, men efter iblødsætning i 12 timer kun 10 min. Jeg kogte den 15-20 efter iblødsatte gryn der havde stået i ca 9 timer. Kogte grynene så de begyndte at koge ud. Grøden var meget neutral, så salt og frosne jordbær blev tilsat, og jeg kogte et par min mere. Grøden var stadig meget neutral i smagen, tilsatte så noget kokosmel, bare ned i den varme grød, og kørte rundt. Det hjalp. Det smagte fint nok, mættede godt, men kan ikke stikke havregrød med æble.

tirsdag den 8. maj 2012

Farsbrød med soltørrede tomater og ukrudt

Jeg er mest til farsbrød, noget man kan bikse sammen også ind i ovnen, det der med at stå og passe en pande, nej det er ikke mig. Vi havde nogle skiver bonde skinke der skulle bruges derfor blev det sådan:
500 g flæskefars
50 g brændeælde og skvalderkål (friske skud eller topskud)
3 spsk hakkede soltørrede tomater i olie
1 spsk olie fra tomaterne
1 æg
½ dl rasp
salt og peber
5-6 skiver skinke eller bacon
2,5 dl boullion
Brændenælde og skvalderkål skylles og klippes lidt i mindre stykker, og blandes i farsen med tomater, olie, æg og rasp og krydderier.
Formes til et brød, lægges i et ildfast fad, og skinken eller bacon lægges over.
Boullionen hældes ved.
Bages ved 200 gr i 45-50 min.
Boullionen hældes fra og kan bruges til sovs.

Eftertanker: Brændenælde og skvalderkål havde ikke afgivet så meget smag som forventet, men de soltørrede tomater havde givet en rigtig god smag. Tømmeren var lidt skuffet over at skinken ikke smagte af så meget som bacon, ellers synes han det var godt. Dagen efter smagte det rigtig godt kold som pålæg, der kunne man smage det grønne meget tydeligere.

mandag den 7. maj 2012

Solbær-æbletærte bagt på grillen

Nu skulle det prøves, at bage en kage på kuglegrillen efter stegen kom af.
Til 6 personer:
175 g smør eller margarine
75 g mandler
150 g havregryn
75 g rørsukker
3 spsk hvedemel
200 g optøede solbær
4-5 æbler
2 spsk flormelis
Der røres en smuldredej af smør, hakkede mandler (skal ikke smuttes), havregryn, rørsukker og hvedemel. Jeg lavede dejen aftenen før, og opbevarede i køleskabet.
En folie bakke ca 23 x 30 cm smøres med olie.
Æblerne skrældes og skæres i både, de blandes med de optøede solbær med saft med det samme, så æblerne ikke bliver brune. Blandingen fordeles i foliebakken, og der sigtes ca 2 spsk flormelis over.
Smuldredejen fordeles over tilsidst. Jeg lavede den klar nogle timer før, og satte den i køleskabet.
Blev som sagt sat på grillen efter stegen kom af. Efter ca ½ time kiggede jeg, den var ikke bagt, og det virkede som om der var for lidt varme på. Lettede lidt på låget, så der kommer luft ind, både i siden og ved hullerne i top, det giver mere varme. Derefter tog det ca 20 min, så var den klar. Blev serveret med en blanding af flødeskum og creme fraiche.


Eftertanker: Den smagte godt. Hestepigen synes den smagte lidt af røg, det viste sig at den ene ende var lidt røget, den anden ikke. Bypigen og hendes Mekaniker tog 2 gange, den passsede lige til 6 personer. Det er ikke sidste gang, det er prøvet. Næste gang skal det være med rabarber og jordbær. Måske skal man putte lidt ekstra kul på, så den kan holde god varme uden man sætter cirkulation på. Det er nok cirkulationen, der har givet lidt røgsmag?

Marineret oksebov stegt på grillen

Oksebov kan være godt, det kan også være kedeligt. Tømmeren er blevet mester til at stege hele stege på grillen. Jeg lavede en marinade om morgenen som boven lå og trak i, til den kom på om aftenen.
Altså en god oksebov på 2600 g af en kvie der har gået på græsset bag stalden
Marinade:
½ dl olie
½ dl balsamico
1 -2 spsk soja
2 tsk salt
2 tsk peber
2 tsk paprika
2 tsk rosmarin
Marinaden hældes i en plastikpose og rystes godt rundt, og kødet lægges i, og posen vendes rundt til marinaden er fordelt rundt om kødet.
Stegen kommer på kuglegrillen når kullene er klar, inddirekte varme. Det tager 1½-2 timer, og termometeret skal være oppe på 75-80 gr. Den har godt af at stå, pakket ind i 10 min, inden der skæres af den. Der skal skæres på tværs af kødfibrene, så er det lettest at tygge, dvs det virker mest mørt. Skæres det forkert kan det virke som rigtig dårligt kød.

Vi fik kartoffelsalat af nye danske kartofler til.

Eftertanker: Jeg bliver aldrig skuffet med kviekødet på grillen, og Tømmeren som grill mester. Selvom man skal skære sener af kød fra oksebov, så er kødet bare lækkert. Jeg er ikke den store kødspiser egentlig, men må indrømme, at efter vi er begyndt at have det gode kviekød, ja så nyder jeg også kødet.
Jeg har ladet mig fortælle at en marinade skal der enten være sukker eller salt i, for at den kan trænge ind i kødet. Det er noget med osmolariteten, det er ren kemi.

lørdag den 5. maj 2012

Jordbærkage med marcipanbund

Selvom det ikke helt er jordbærsæson endnu, så kan vi godt begynde på jordbærkage sæsonen ikk´´
På "Alletiders kogebog" fandt jeg en opskrift, der passede fint til kortaften:


200 g rå marcipan
150 g smør
1 æg
175 g sukker
150 g hvedemel
1 tsk bagepulver

Creme/fromage:
2 past. æggeblommer
75 g sukker
2 tsk vaniliesukker
3 blade husblas
2½ dl fløde

Friske jordbær til pynt

Marcipan og blødt smør røres sammen, tilsættes æg og sukker og røres sammen. Hvedemelet tilsættes bagepulver og blandes, og blandes sammen med marcipan blandingen. Fordeles i en form ca 20 x 30 cm og bages 35-40 min ved 200 gr. Jeg gav 40 min, som der stod, men det var lige rigeligt. Bunden afkøles.

Æggeblommerne røres med sukker og vanilie sukker. Husblasen lægges i blød i 3-4 min, og vrides derefter for vand, og opløses af en smule kogende vand. En skefuld af æggeblommeblandingen kommes i den opløste husblas, derfter hældes dette over i resten af æggeblommerne. Dette for at husblasen ikke klumper.
Fløden piskes stiv, og vendes i blandingen, som tilsidst fordeles over den kolde bund. Kagen stilles køligt indtil lige før serveringen, hvor halve jordbær fordeles over som pynt. Jeg skar ud i  14 stykker med ½ stort jordbær på hver.

Eftertanker: Næste gang vil jeg holde øje med bunden, den havde fået lige lidt for meget. Cremen der lå på et par timer inden serveringe, havde dog blødgjort bunden så det gjorde ikke helt så meget. Den smagte godt, det er ikke sidste gang jeg har bagt den.



fredag den 4. maj 2012

Fuldkornsmuffins med jordbær og æble

Hvis du er på jagt efter en sød kage, så er dette ikke din opskrift. Det er et alternativ, kan man sige. Jeg har brugt en lignende opskrift en tid, hvor jeg har været lidt på skrump. Min kur gik ud på at spise 6 gange om dagen, og ikke store måltider, og selvfølgelig passe lidt på hvad jeg spiste, kun lidt. Desuden skulle jeg tænke på lidt ekstra protin. Har tabt mig ca 2,5 kg på en måned, og det har været meget let. Har ikke været hysterisk, og når jeg var i byen spiste jeg både kage og andet der ikke hører hjemme i en kur. Nå, tilbage til opskriften. Den oprindelige opskrift som kunne bruges til f.eks et mellemmåltid var med 1 1/4 dl olie. De smagte godt, men jeg får halsbrand af al den olie, så derfor har jeg istedet brugt blendet jordbær. Muffinsne blev ikke så svampet, men smager fint.
5 spsk brunt rørsukker
1 mellem stort æble, skrældet og i tern
1 spsk kanel
250 g fuldkornshvedemel
4 tsk bagepulver
2 æg
1 1/4 dl mælk
1/4 dl olie
125 g jordbær der skal blendes
12 små jordbær, jeg bruger bare optøede
Rørsukker, æbletern og kanel blandes.
Mel og bagepulver blandes.
Æg, mælk og olie blandes med blendet jordbær, som vendes i melblandingen.
Æbleblandingen vendes i.
Fordeles i 12 muffinsforme, og et jordbær stikkes ned i hver.
Bages ved 200 g i ca 20 min, eller til strikkepinde prøven er bestået.

Eftertanker: Som sagt, smager de godt som et mellemmåltid, og giver ingen halsbrand. Jeg kan godt lide fuldkornssmagen, selvfølgelig havde de smagt af mere hvis der er brugt f.eks hindbær eller brombær, jordbær er mere neutral i kager. Jeg satte bare jordbærret ovenpå hver dej klat i formene, jeg skulle have proppet det helt ned i, troede at dejen ville omslutte bærret, men det gjorde det ikke.

Suppe med krydrede oksekødsboller og asparges

Suppe er så nemt lave, og alt serveres fra en gryde, også lige et flutes op af fryseren. Her er et bud på en nem og smagfuld suppe til 2 personer:
350 g oksefars
3-4 tsk karry
2 tsk salt
2 tsk peber
2 okseboullion terninger
½-1 rød chili, alt efter hvor stærk du ønsker det
1 stort løg i tern
1-2 røde snack pebre alt efter størrelsen, i tern
1 squash i tern
3 forårsløg i tern
olie
1 L vand
1 bundt grønne asparges
Oksefarsen blandes med karry, salt og peber. Med hænderne formes og trilles små valnøddestore boller, som koges i 1L vand med boullion terningerne. Skal blot koge i få min til de når op til overfladen. Bollerne tages op, gem kogevandet. I en anden gryde svitses i olie først løg i tern, dernæst kommes forårsløg, chili, rød peber og squash i gryden og svites med. Kogevandet hældes over grønsagerne og det koger 5-10 indtil squashen er som du vil have den. Den grove bund af aspargesene brækkes af og kasseres De skæres i 3 dele. Aspargesene kommes i gryden sammen med kødbollerne og koges med i 1 minut. Voila, suppen er færdig.

Eftertanker: Jeg kom kun ½ chili i suppen, jeg er ikke til meget stærke ting. Det passede lige til mine og Tømmerens smagsløg. Når jeg laver kødsuppe af fars svitser jeg somregel kødet, men denne variant er rigtig god.

torsdag den 3. maj 2012

Langtidshævede havreboller med speltmel

Hestepigen skulle komme til morgenmad kl 8 den anden dag, og friskbagtbrød er jo bare det bedste, derfor blev det til disse boller, som er hentet i et "I form" blad:
ca 13 boller:
20 g gær
5 dl koldt vand
½ dl mælk, gerne kærnemælk, det havde jeg nu ikke, så det blev letmælk
2 tsk groft salt
1-2 tsk olie
150 g havregryn
250 g groft speltmel
ca 250 g hvedemel
Gæren opløses i vandet og salt tilsættes. Alle øvrige dele undtagen hvedemel tilsættes og røres grundigt sammen. Hvedemelet tilsættes lidt efter lidt. Dejen skal være sej, men klistert på grænsen til det flydende. Ælt i 5 min. Sættes tildækkes og koldt til næste dag. Ovnen og bagepladen opvarmes til 225 gr. Bollerne sættes på den varme plade med 2 skeer. Bages 18-22 min til de er lysebrune og lyder hult ved bank på undersiden.

Eftertanker: Det er ikke så tit jeg laver koldthævede boller, tit bliver de for seje for mig synes jeg. De her var rigtig gode, og Hestepigen tog gladeligt resten med hjem.

Pastasalat, nemt tilbehør til grill

Dette er en opskrift som jeg har brugt i årevis som tilbehør til grill kød. Der skal ofte lidt mere end bare salat og flutes, for at det mætter, og det hele ikke går op i kød. De faste ingredienser har vi som oftes på lager;
pasta, kogt al´dente
reven squash
ananas fra dåse
fine ærte, frost
Derudover hvad man lige har på lager, eller synes der passer til. Denne gang blev det blot til rød peber.
De revne squash gør det ud for dressing. Der må gerne være mere squash i, end du kan se på billedet, havde kun ½ squash i køleskabet, og brugte 350-400 g pasta.

Eftertanker: Jeg har brugt opskriften sålænge at jeg nogen gange tænke nu skal der nyt til, men fordi det som regel er ting jeg altid har i huset i grill sæsonen, ja så bliver den stadig brugt flittig. Hvis man spørger de unge mennesker i huset hvad tilbehøret de ønsker til grill, jaså vælger de den som regel også.