torsdag den 28. juni 2012

Avokado med tunsalat, en nem lyn middag eller forret.

Jeg var alene til aftensmaden, og havde gang i kagebagning til studenter kørsel, så jeg skulle bare have lidt let at spise:
1 avokado
½ dåse tun
creme fraiche
krydderurter
lidt citron saft
salt og peber
evt tomater eller andet tilbehør
Tunen røres med creme fraiche, bland en the skefuld i ad gangen til du synes den har den rigtige konsistens.
Bland krydder urter i efter hvad du har, eller kan lide. Dild er godt til. Jeg brugte denne gang lidt persille, dild, citron timian og puløg. Smages til med salt, peber og citron saft.
Avokadoen deles på midten, stenen tages ud. Tunsalaten puttes i, evt lidt ved siden af. Tomat eller andet ved siden af. Bolle eller flutes til. Voila, et dejligt lille måltid, som mætter godt.

søndag den 24. juni 2012

Hyldeblomstkage

Jeg har ikke kræfter til at stå i køkkenet i flere timer ad gangen, når vi skal have gæster, men hvis middagen er ordentlig planlagt, og jeg vælger f.eks dessert jeg kan lave dagen før, ja så kan det sagtens lade sige gøre. Derfor faldt valget også på denne Hyldeblomstkage fra Arla, der skal laves dagen før, og sættes i køleskabet.
Bund:
5 æg
200 g flormelis
100 g hvedemel
125 g kartoffelmel¨
3/4 tsk bagepulver
Creme:
500 g kvark
200 g neutral flødeost
50 g flormelis
1 tsk hyldeblomstdrik, koncentreret

4 stk konc. hyldeblomstdrik

Æggehviderne piskes stive, flormelis blandes i, og det piskes luftig. Vend forsigtig æggeblommerne i skiftevis med mel, kartoffelmel og bagepulver, der er blandet sammen. En bradepande 30 x 40 cm fores med bagepapir. Dejen hældes i, og fordeles jævnt ud, så det er lige tykt over det hele. Bages 15-18 ved 175 gr.
Et viskestykke lægges over mens bunden afkøles.
Ingrediencerne til cremen blandes.
Bunden deles på tværs, og lægges over på et rent stykke bagepapir. De 4 tsk hyldeblomstdrik dryppes fint fordelt over bunden,
Cremen fordeles over den ene bund, og den anden lægges forsigtigt over.
Pakkes ind i bagepapiret, og stilles i køleskabet til næste dag.
Glassur laves med hyldeblomst koncentrat og vand og flormelis og smøres over inden servering. Serveres med vandmelon eller honningmelon. Tømmeren havde fundet en grønlig melon med hvidt kød, der minder om honningmelon. Den var rigtig god til.

Eftertanker: Kagen var god, men glasuren var for sød, den kunne godt undværes. Det gjorde ikke noget at den kom til at smage af lidt mere hyldeblomst, man kan rolig komme mere i. Det var frisk med melon til. Friske jordbær ville sikkert også være gode til. Vi var 8 om kagen, men der var nok til 10-11 personer.

lørdag den 23. juni 2012

Fiskepakker med grønsager i ovn

Hvis jeg for at vise min demokratiske indstilling engang imellem spørger Tømmeren hvad han kunne tænke sig at spise til aften, ja så kender jeg svaret: FISK, NOGET MED FISK. Se det er jo også en måde, at vise sin demokratiske indstilling på. Heldigvis behøver vi ikke at stemme om det, for jeg er straks med på forslaget. En gammel kending kom på banen, nemlig Fiske Pakke,r som man kan variere efter køleskabets aktuelle indhold. Denne gang kom de til at se sådan ud til 2 personer:
300 g fisk, laks- lys sejfillet og rødspætte, brug det du har, eller lige kan fremskaffe
2 gulerødder i små stave
2 rødløg i tern
1 rød snack peber
2 forårsløg
1/4 squash
olie
citronsaft
salt og peber
krydderurter, jeg brugte citrontimian og dild
Fisken skæres i tern og lægges på et ark bagepapir.
Grønsagerne svitses i olie, squashen skal først i lige til sidst. Grønsagerne skal ikke være sjasket bløde.
Grønsagerne fordeles ovenpå på fisken.
Citronsaft dryppes på, og krydderurter drysses over. Salt og peber på.
Evt. en lille smørklat på.

Bagepapiret lukkes som bageren lukker for konditorkagerne.
Sættes i ovnen i 2.30 min ved 175 gr.


Eftertanker: Demokratiet længe leve. Fisk er godt, og taknemmeligt at lave. Man kan også lave en sovs af væden fra pakken og lidt fiske boullion og fløde. Jeg synes ikke det er nødvendigt, specielt ikke sammen med nye kartofler, som vi fik til. Væden fra pakkerne er nok.

søndag den 17. juni 2012

Koldthævede grovboller med soltørrede tomater

15 g gær
6,5 dl koldt vand
1 tsk sukker
1½ tsk salt
200 g grahamsmel
150 g fuldkornshvedemel
ca 575 g hvedemel
50 g soltørrede tomater, hakkede
Gæren opløses i vandet. Sukker og salt blandes i sammen med tomat stykkerne.
Grahamsmel og fuldkornshvedemel røres i, og hvedemelet i lidt ad gangen. Dejen må ikke blive for tør.
Hæver køligt i mindst 8 timer. Æltes og formes til boller 20-22 stk.
Efterhæver 1 time. Bages i ca 20 min ved 200 gr.

Eftertanker: De smager godt og har en god struktur. Nogen gange bliver koldthævede boller for seje synes jeg, men de her er fine. Der kunne måske godt komme lidt mere tomat i.

Jordbærmarmelade med lakrids og vanilie

Jeg plejer bare at lave almindelig jordbær marmelade, hvilket vi faktisk altid har på lager. Så faldt jeg over denne opskrift i "Idenyt" der kom først på ugen. Den skulle prøves. Vi er så heldige at Tømmerens forældre er gavmilde givere af deres udbytte af forskellige bær. Vi modtager indimellem en bæreposefuld til fryseren, også laver jeg efterhånden. Det smager bedst, når det ikke har stået for længe.
Min version:
500 g jordbær
korn fra ½ vaniliestang
saft fra ½ citron
revet skal af ½ øko citron
8 tsk lakridspulver
3 dl sukker
1 tsk rød melatin
Jordbær, vanilie, citron saft og skal + lakridspulver, hældes sammen i en gryde og koges nogle minutter.
Næsten alt sukkeret tilsættes og det koger ca 5 min.
Resten af sukkeret blandes med melatin, og det drysses langsom i under omrøring, mens det koger. Koger ca 2 min. Hældes på glas, jeg fik 3 små ud af det.

Eftertanker; det smagte da fint, måske lidt for sødt, men synes ikke det smagte af lakrids. Måske er mit lakrids for groft. Tror nu bare at jeg holder mig til min almindelige opskrift på jordbærmarmelade som lyder sådan her:
500 g jordbær
250 g sukker
Koges sammen ca 5 min, lidt sukker blandes med melatin, og det koges igen i 2 min, hældes på glas. Nemt og godt.

lørdag den 16. juni 2012

Kylling med rabarber og løg

Dejlige rabarber står i haven og strutter, og inspirerer til skønne retter:
Til 2 personer:
2 kyllingelår (både over og underlår)
5 stilke rabarber, ca 50 g
2 rødløg
1 dl vand
2 spsk honning +1 spsk
½ øko citron, saft og skal
1 tsk stødt nilliker
1 tsk stødt allehånde
salt + friskkværnet peber
Kyllinge lårene rengøres, og lægges i bunden af et ildfast fad.
Rabarber rengøres og skæres i 4-5 cm stykker. Rødløg skæres i både. Begge dele fordeles rundt i fadet om kyllinge lårene.
2 spsk honning røres op i vandet sammen med nillike og allehånde samt noget af saften af den halve citron.
Blandingen hældes over kød og grønsager jævnt fordelt.
Citronen skæres i skiver og lægges over lårene.
Salt og peber drysses over.

Sættes i ovnen der er opvarmet til 225 gr, men straks sættes ned til 180 gr. Efter ½ time skubbes citron skiverne ned over grønsagerne. Der samles lidt af væden op i en kop og 1 spsk honning røres i, og det fordeles over kødet. Kyllinge fadet skal stege ialt 1 time og 15 min, og de sidste 10 min skrues temp. op til 215 gr, så skindet får lidt farve.

Eftertanker: En skøn duft i køkkenet under stegningen. Jeg synes at det smagte rigtig godt, men Tømmeren var ikke så vild med at det hele smagte af rabarber. Han ville hellere have rabarber kompot ved siden af. Måske har ens oplevelse noget at gøre med forventningen? Jeg vidste jo at der var rabarber i, det var dem der inspirerede mig til retten. Tømmeren satte sig til bordet, og så kyllling i fadet, med "noget" ved siden af.

Mangois smagsful, sød og frisk

Endelig efter flere forsøg lykkedes det at lave den rigtig gode mangois, der er både sød og frisk og let at lave:
Ca 1,5 L:
400 g godt moden mango uden skrald
1 øko citron, saft og fintreven skal
1 dåse kondenceret mælk
500 g græsk yoghurt
Mango kødet blendes sammen med citrosaft og skal. Kondenceret mælk + yoghurt blendes med til der nåes en ensartet masse. Kommes i ismaskinen som kører ca ½ time. Alternativt kommes blandingen i forme, der kommes i fryseren. Der røres ca hver ½ time for at undgå is krystaller.

Eftertanker: som sagt, sød frisk og fuld af mangosmag. Kugles lettest 20 min efter den er taget ud af fryseren.

tirsdag den 12. juni 2012

Middelhavsbrød med soltørrede tomater

Jeg er mest til det grove brød, men nu solen er over os, kommer jeg til at tænke på det helt fantastiske brød, vi har har fået på vores ferie de sidste 2 sommere på Sicilien. Det er lys gult og bagt af italiensk mel, og har en helt speciel skorpe. Her er et forsøg på at skabe minder om gode ferier.
25 g gær
3 dl vand
1 tsk salt
2 spsk soltørrede tomater, hakket
2 spsk olie
ca 400 g durumhvedemel
evt oliven, hakket
Salt og olie og tomater røres i. Hvis man bruger soltørrede tomater i olie, kan man bruge olien derfra. Det gjorde jeg denne gang, men så skal man lige putte lidt mere mel i, da tomaterne er mere våde. Melet æltes i.
Hviler i 1½ time. Formes til et brød som hæver på pladen i ½ time. Bages nederst i ovnen i 20-22 min ved 225 gr.


Eftertanker: Det lykkedes at kalde minder frem om dejlige ferier og godt brød. Brødet er også rigtigt godt, men ikke som det Sicilianske. Det kan jeg ikke efterligne helt ligemeget hvormeget jeg prøver.

mandag den 11. juni 2012

Moussaka

Auberginer på tilbud, det giver anledning til moussaka, strakte lige til 6 personer serveret med salat og flutes:
750 g oksefars
2 store løg
2 hvidløg
1½ aubergine
1 dåse hakkede tomater
½ dl vand
1 okseboullion terning
1 tsk kanel
½ tsk allehånde
olie
salt + peber
5-6 kartofler
sovs:
6 dl letmælk
6 spsk mel
100 g reven ost
Auberginerne skæres i skiver på langs eller på tværs. Saltes på begge sider og ligger 15-20 min. Skylles og tørres. Pensles med olie, og brunes i ovnen ved 225 gr i 10-15 min.
Kødet og løgene svites i olie til kødet har skiftet farve. Tomater, vand og boullion terning og krydderier kommes i gryden, og det koges igennem i 5 min.
Mel og mælk piskes sammen i en gryde og varmes derefter op og koger let under omrøreing. Når sovsen har tyknet sig kommes osten i, koges et øjeblik til osten er smeltet. Salt og peber i.
Kartoflerne skæres i skiver.
I et ildfast fad lægges først aubergine skiverne, dernæst fordeles kødsovsen, så kartoffelskiverne og tilsidst sovsen.
Fadet sættes i ovnen ved 200 gr i ca 40 min til kartoflerne er møre og sovsen begynder at blive mørk i overfladen.


Eftertanker: Det smager bare godt, men det tager altid længere tid at lave end jeg tror. Der er mange processer i tilberedningen.

Ovnbagt laks i krydret sovs på grønsager

Pludselig holdt der en fiskebil ude i gården. Tømmeren havde mødt en fiskebil oppe ved kirken, og bedt fiskemanden køre ned til os. Man kan blive helt salig ved synet af så meget lækkert fisk. Billigt er det jo ikke, men vi betegner det som luxus mad, også hvad angår smag. Jeg købte en hel stor lakseside og 2 store lyssejsider. Jeg havde taget nogle rester kød op til en tærte, men de blev henstillet til i morgen. Istedet fik vi laks på grønsager med krydret sovs over:
kartofler til 2 personer
3 små rødløg
½ sommer hvidkål, alternativ: spidskål, kinakål eller måske savoykål
laks til 2 personer
Sovs:
2 dl fløde
1 spsk dijonsennep
2 spsk eddike
5 spsk tomatketchup
1 tsk karry med top
salt og friskkværnet peber
Kartoflerne skæres i skiver og koges 5-7 min.
Sommerhvidkålen skæres i strimler, og løgene i tern. Begge dele koges i ca 3 min.
Kartoflerne lægges i bunden af et ildfast fad, grønsagerne ovenpå.
Laksen skæres i store tern, og fordeles ovenpå igen.
Ingredienserne til sovsen piske let sammen, og hældes over fadet. Staniol lægges over og stilles i 200 gr varm ovn i 25- 30 min.



Eftertanker: Det smagte rigtig godt, grønsagerne havde lidt bid, men laksesmagen forsvandt lidt i smagen af kål og kryderier. Også selv om sommerkål er en mild kål. Måske er det bedst med kinakål. Det var hurtigt at lave, ca 20 min for forberedelsen + de 25 min i ovnen. Dem brugte vi til at dele en øl ved kanten af søen.

søndag den 10. juni 2012

Krydderurtehave

Jeg har tidligere tit købt en potte med krydderurter hvis jeg skal bruge noget til en ret, også sat resten ud i haven. Det er bare sjældent, at det bliver rigtig til noget. I år har jeg så prøvet at købet 2 små potter basilikum og 2 persille. Dem satte jeg i en potte med spagnum fra udpalntning af rhododendron sidste år, og pladserede den i havestuen. Hold op hvor de voksede. Det gav blod på tanden, så jeg indtog Tømmerens tønde til at udvide haven med. I efteråret var vi i Bauhaus og Tømmeren var ikke til at få forbi denne tønde, han måtte have den, og jeg protesterede ikke ret meget. Da den ikke var tilplantet endnu blev den altså indtaget til krydderurter. Foruden persille og basilikum plantede jeg , satte jeg citron timian, rosmarin og oreganum og dild. Purløg og mynte gror så udemærket i haven. Synet af de lækre krydderurter er helt på højde med en pæn blomst, og det inspirerer til mange dejlige retter.

Kirsebæris, en fedtfattig og en fløde version

Jeg havde nogle kirsebær i fryseren, og nu skal der snart ryddes op, inden den nye sæson frugt og bær er klar til høst.
Fedtfattig version:
Kirsebær, ca ½ kg, når stenene er fjernet godt 2 dl incl saft
1½ dl vand
1½ dl sukker
ca 5,5 dl græsk yoghurt 2 %
Sukker og vand koges nogle minutter, og kirsebærene kommes i gryden og koges med i 10 minutter.
Afkøles i mindst 1 time. Den græske yoghurt blandes i, og det hele kommer i ismaskine, hvis du har sådan en. Ellers kommes det i fryseren, og der røres i isen hver ½ time nogle gange, for at undgå iskrystaller,
Fløde version:
Dern græske yoghurt erstattes med 4 dl piskefløde der piskes til små toppe, og blandes med kirsebær blandingen.

Eftertanker: Den er rigtig god og frisk og ikke for stærk. Jeg er ikke til den stærke smag af danske kirsebær friske, jeg synes at de er for stærke. Hvis du gerne vil have isen mere stærk kan du bruge 3 dl færdig udstenede kirsebær istedet for 2 dl. Kirsebær elskerne der spiste med ved bordet synes nu også isen var tilpas stærk. Kirsebær og chokoladekage passer rigtig godt sammen, så det fik vi.

torsdag den 7. juni 2012

Hjemmerørt mango ost

Jeg er inde i en mango periode, sådan en god velmodnet mango smager rigtig godt, og det kan bruges til både salater og søde sager, så jeg tænkte at det måske også kunne bruges til ost. Det kan det:
100 g neutral friskost/flødeost
50 g godt modent mango
lidt fint reven citronskal (usprøjtet)
Mango kødet blendes, og osten blendes med et øjeblik, reven citron skal røres i.

Eftertanker: den smagte godt, både på fuldkorns digestiveskiks og på grovboller.

tirsdag den 5. juni 2012

Kyllingesuppe med kokosmælk og mango

Kyllinge eller karry suppe er godt i mange forskellige udgaver, dagens suppe til 2 personer kom til at se sådan ud:
1 stort kyllingebryst
1 stort løg
2 fed hvidløg
3 tsk karry med lille top
1 spsk finthakket chili
4 dl hønseboullion
1 dåse kokosmælk, 400 g
2 forårsløg, snittet
3 stilke bladselleri i 2 cm stykker
200 g mango (uden skrald) i tern
olie
salt og peber
Løg og hvidløg hakkes og svitses i olie, karry tilsættes derefter, og kylling og chili svitses med til kødet har skiftet farve. Boullion hældes ved og koger 4-5 min. Kokosmælk røres op og hældes i, og koger med nogle min. Forårsløg, bladselleri og mango tilsættes og koger med ca 5 min. Smag på bladselleri og mango om du synes det er mørt nok. Jeg kan godt lide, at det har lidt bid. Smages til med salt og peber.

Eftertanker: Som sagt, karry/kyllinge suppe er godt også taknemmeligt at lave. Desuden en hurtig ret, og man kan jo putte alt muligt i, alt efter hvad man har hjemme. Jeg kan godt lide meget fyld, men man kan sagtens skære ned på antallet af grønsager.

Fuldkornsmuffins med kiwi og æble

Jeg var udgået for gode mellem måltider, og som varation til mine havremuffins med jordbær og æble, lavede jeg denne forsyning til fryseren:
ca 150 g kiwi uden skræl, svarer til 3 kiwi
2 æg
½ dl olie
1 dl mælk
250 g fuldkornshvedemel
4 tsk bagepulver
1 æble
5 spsk rørsukker
1 spsk kanel med lille top
evt hindbær
Kiwi skrældes og blendes, oile og mælk og æg kommes ned i blenderen og blendes med et øjeblik.
Fuldkornsmelet blandes bagepulver og kiwi blandingen vendes i.
Æblet skrældes og skæres i små tern og blandes med kanel og rørsukker, som derefter blandes med melblandingen. Fyldes i 12 muffinsforme og 1-2 hindbær puttes ned i.
Bages ved 200 gr i ca 20 min.

Eftertanker: Fuldkorns muffins er rigtig gode at have liggende i til mellem måltid. Bruger dem både til at have med på arbejde, og når en lille sult melder sig herhjemme. Dem her er der mere smag ved end dem med jordbær. Hindbæret er en dejlig overraskelse at finde i kagen, når man bider i den, men de kan sagtens undlades.

mandag den 4. juni 2012

Salat med kartofler, godt til grill

Jeg kan godt lide en fyldig salat til grill, ellers kommer det let til at gå op i "kød" når der skal grilles. Nye kartofler er jo dejligt, og giver en salat en helt anden mæthed. Salaten kom denne gang til at bestå af:
nye kogte kartofler
baby salat
nye små gulerødder
mango
agurk
tomat
små blomkåls buketter overhældt med kogende vand og står i 10 min
radiser
honning melon

Vi spiser ikke så meget dressing, men til sådan en salat er en hjemmerørt af mager creme fraiche med masser af krydderurter, mest purløg og lidt salt og peber helt perfekt.

Eftertanker: vi fik et par kyllinger på grillen sammen med salaten, godt og enkelt

søndag den 3. juni 2012

TUC iskage

Så blev den endelig prøvet, har længe planlagt at jeg skulle prøve at lave TUC kagen. At bruge salt kiks i en sød kage lyder noget specielt. Jeg fandt lidt forskellige opskrifter, min udgave lyder sådan her:
1 pakke TUC kiks
100 g hasselnødder
3 ægge hvider
2 dl sukker
1 tsk bagepulver
2 pasteuriserede æggeblommer
2 tsk vaniliesukker
2 spsk sukker
2½ dl piskefløde
50 g mørk chokolade
Hasselnødderne blendes, kiksene blendes med et øjeblik. Bagepulver røres i blandingen.
Æggehvider piskes hvidt skummende sammen med de 2 dl sukker, og vendes med kikseblandingen.
Fordeles i en springform med bagepapir, og bages i 25 min ved 175 gr. Afkøles.
Chokoladen smeltes i et vandbad, og smøres på kagebunden, i et ganske tyndt lag ud over det hele.
Fløden piskes stiv. Æggeblommerne piskes med vaniliesukker og 2 spsk sukker, og blandingen vendes i flødeskummet. Flødecremen fordeles ud over bunden, og tallerken lægges over formen, og den sættes i fryseren i nogle timer. Tages ud 1 time før servering.

Vi fik en kugle hindbæris til, det smagte godt sammen, men TUC kagen kan sagtens stå alene.

Eftertanker: Uhm den smagte godt, Tømmerens kommentar var: " det er en af de bedre du har lavet" Alle tog mere en gang. På trods af de salte kiks, så smager den overhovedet ikke af salt.

lørdag den 2. juni 2012

Hindbær is, fedtfattig og frisk.

Her er en nem og fedt fattig, frisk og hjemmelavet is:
300 g optøede hindbær
350 g mager yoghurt naturel
100 g sukker

3 pasteuriserede æggehvider
1 spsk sukker

Hindbær, sukker og yoghurt piskes med el pisker til hindbærene er helt findelt.
Æggehvider piskes med el pisker, til hviderne er stive, og sukkeret fordeles i, og der piskes igen.

Æggehviderne vendes i hindbærblandinge. Hældes over i ismaskinen, som kører ca ½ time, inden massen puttes i 1 L form, og i fryseren. Alternativt i en form med det samme, og hver halve time køres rundt med en ske 2-3 gange ialt for at modvirke iskrystaller.


Her sammen med banais og mangois.

Eftertanker: nem at lave, frisk at spise. Desuden fedtfattigt, ja så tror man jo næsten at man kan spise ubegrænse!!! Flere slags is sammen smager bare bedst, gerne noget sødt, og syrligt og frisk sammen.

Laks i fad med grønsager

Jeg havde købt en hel fersk lakse side, men vi var kun 3 til middagen så den blev delt, vi fik:
ca 550 g Laks
2 store gulerødder, skrælles og rives
2 rødløg, skæres i tern
½ rød peber, skæres i tern
1/3 squash, skæres i tern
2-3 dl fiskeboullion eller grønsagsboullion eller hvidvin
salt og peber
olie
Man kan bruge de grønsager man har tilrådighed, porrer er f.eks rigtig godt også, men det er ikke rigtig årstiden.
Laksen skylles og rengøres hvis det er nødvendiigt, og lægges med skindsiden nedad i et ildfast fad.
Grønsagerne svites i ca 5 min i olie på en pande, de må ikke få for lang tid, så bliver de smattede, når de også skal i ovnen.

Salt og peber drysses over laksen, dernæst fordeles grønsagerne over fisken. Boullionen hældes ved.
Fadet sættes i ovnen i ca 30 min ved 200 gr. Når den halve tid er gået fiskes noget af væden op, og fordeles over grønsagerne, og staniol lægges over den sidste tid.



Vi fik nye kartofler til, mer behøver man ikke.  

Eftertanker: Fisk er godt, laks er luxus, fersk laks er suverænt. Det er nemt og taknemligt at lave, og slår aldrig fejl. Der var her laks til 3 personer, men kun grønsager til 2 personer, fodboldantusiasten er ikke så vild med grønsager på denne måde. Havde vi været 3 til grønsager, havde jeg lavet lidt mere af det.