fredag den 31. august 2012

Koteletter i fad med løg og æbler

Så en opskrift forleden dag med kotteletter med løg og æbler på panden, og kom i tanke om en opskrift, som jeg brugte meget for mange år siden. Den er fra en "Nesa" opskrift bog. Det er fra en tid hvor el-selskaberne lavede undervisning i at spare på strømmen. Fadet skal nemlig ind i en kold ovn. Har man tiden, kan det også være en fordel. Jeg gik i haven og slog græs imens fadet stod og hyggede sig.
3-4 koteletter
2-3 tsk karry
2 store løg
2 æbler, gerne madæbler
2½ dl madlavningsfløde, eller mælk der jævnes en smule med maizena
salt og peber
olie
Koteletterne brunes på panden  med 2 tsk karry. Lægges over i et fad der lige passer i størrelsen til at de kan ligge ved siden af hinanden.
Løgene hakkes og steges lidt på panden i resterne af karry olien. Æbleren skrældes og skæres i tern og kommes på panden sammen med fløden/mælken og evt 1 tsk karry mere. Koges lige igennem, og hældes over koteletterne og sættes i en kold ovn, indstil til 200 gr og Lad det stå i 1 time. Gå i haven, en tur med hunden, eller leg med børnene, der er mange muligheder. Alternativt kan den sættes i en varm ovn, og skal nok have 40 min. Hvis fadet er helt afkølet skal det have 10 -15 min mere ved begge muligheder.


Eftertanker: Det er hermed en opskrift der er taget frem til jævnligt brug igen. Jeg elsker løg og æbler sammen, og koletterne bliver dejligt meget møre. Tømmeren synes, at det var lidt sødt, men det er også rigtig for jeg havde kun 2 mindre løg og 2 store søde spise æbler, så balancen blev til den søde side. Tror jeg vil prøve med boullion istedet for fløde eller mælk. Vi fik ris og friskplukkede tomater til.

onsdag den 29. august 2012

Kyllinge lasagne med spinat

En fedtfattig ret for 2-3 personer:
250 g kyllinge bryst
1 grønsagsboullion terning
(1½ dl af kogevandet)
350 g optøet spinat
1 dåse hakkede tomater
2 fed hvidløg
1 stort løg
tørret eller frisk oregano
4 ovnklare lagneplader
5 dl mælk
2 tsk maizena
salt, peber
stødt muskatnød
evt revet permesanost
Kyllingekødet koges i vand tilsat grønsagsboullion terningen i ca 20 min. Lad kødet stå i vandet til du er klar til at bruge det, og smid ikke vandet ud.
De hakkede tomater hældes i en gryde sammen med hakket løg og knust hvidløg, oregano og 1½ dl af kogevandet fra kyllingen. Koges i ca ca 20 min. Salt og peber i.
Lidt af mælken røres op med maizena. Resten af mælken hældes i en gryde og varmes op til kogepunktet og maizenablandingen røres i. Koger nogle minutter til det tykner lidt. Salt og peber og muskatnød røres i.
Den optøede spinat drænes for vand, og lægges i bunden af ildfast fad. Kyllinge kødet skæres i tern, og lægges over spinaten. Tomatsovsen hældes over. Lasagne pladerne lægges over og trykkes lidt ned i sovsen.
Mælkesovsen hældes over, og tilsidst drysses permasanosten over.
Fadet sættes i ovnen i ca ½ time ved 200 gr.


Eftertanker: En ret jeg har lavet en del gange. Tømmeren kan rigtig godt lide den, han vil hellere have den end almindelig lagsagne, derfor rækker denne portion også kun til os 2. Skal den række til flere kan man bruge lidt mere kød, og lidt mere væske og lasagne plader. Det afhænger jo også af hvormeget man serverer ved siden af. Vi fik en lille rest flutes fra dagen før, og en lille portion tomat-melon salat.

mandag den 27. august 2012

Det er da godt nok den nemmeste chokoladekage

Jeg havde 1 L kærnemælk i køleskabet der havde sidste salgsdato. Kom i tanke om, at jeg engang havde bagt en chokoladekage der skulle kærnemælk i. Så jeg googlede: " kærnemælk, chokoladekage"  og frem på catarina.dk kom denne nemme opskrift:
600 g hvedemel
600 g sukker
3 tsk natron
6 spsk cacao
1 L kærnemælk
1½ dl olie
De tørre ting blandes og de våde blandes derefter i. Det tager et øjeblik. Mig der ellers bruger røremaskine til alt, ja det kan slet ikke betale sig her. Hældes i en stor bradepande, den til ovnen, og bages i ca 35 min ved 200 gr.


Eftertanker: Fra jeg gik i gang til kagen var færdig gik der lige under 45 min. Den var luftig og smagte også rigtig godt. Den kan selvfølgelig suppleres med hakkede nødder i og glassur ovenpå.

fredag den 24. august 2012

Ovnbagt laks med champingnon og løg


Vi fik ris og blomkål til

Laks er så nemt at lave, og kan varieres i det uendelige. Havde nogle champingnon der trængte til at blive brugt, så derfor blev det til denne Japanske ret:
1 lakseside 4-500 g
250 g champingnon
2 løg
4 tsk soja (jeg brugte 6 tsk tamari)
lidt smør
salt og peber
Laksen lægges med skindsiden nedad i staniol. Drysses med salt og peber.
Champingnon skæres i tynde skiver, og lægges ovenpå sammen med løg i tynde både.
Soja dryppes jævnt over og små smørklatter lægges lidt rundt omkring.
Staniolen pakkes tæt omkring, måske skal der et ekstra stykke ovenpå for at dække helt.
Sættes i ovnen ved 225 gr i ca 25 min.
Man kan også bruge lakse kotteletter som pakkes i små pakker.

Eftertanker: Nemt og hurtigt mad. Løgene havde lidt bid, uden at de var rå, ligetilpas synes jeg.Tømeren syntes at det så lidt kedeligt/farveløst ud. Det gør det let med champingnon. Rødløg istedet kunne være et bud på at give lidt mere farve udtryk.

Hvidløgs - tomatbrød

Tomaterne smager skønt nu. Her er en velsmagende mulighed for at bruge nogle tomater.
4 store skiver brød eller 6 mindre skiver (gerne ciabatta)
3 modne tomater
2 fed hvidløg
salt og peber
50-75 g reven ost
Hvidløgene køres først i blenderen, tomaterne kommes i. Blend kun til tomaterne er i småstykker.
Blandingen står lidt, så det tynde falder lidt til bunden, hæld lidt fra uden at dræne helt.
Fordeles på brødene. Salt og peber på. Osten drysses over tilsidst.
Bages i ovnen i 10 15 min ved 200-225 gr. Hold øje med dem. Osten skal være smeltet, og fået lidt farve.


Eftertanker: De smager bare rigtig godt, men mætter også meget. En skive, hvis det er store skiver, er nok til hver.

mandag den 20. august 2012

Protein boller med spelt

Jeg bagte 2 marengs lagkager den anden dag, og havde så igår i køleskabet 10 æggeblommer stående tilovers. Jeg tænkte at hvis jeg bagte af dem ville jeg få et højt protein indhold i brødet, og næste tanke var at øge protein indholdet endnu mere. Derfor skulle der spelt mel og havregryn i også. Jeg bruger iøvrigt altid proteinhvedemel.
Et lille protein index:
Æggeblomme: 16 %
Havregryn: 13 %
Alm. hvedemel: ca 10 %
Proteinhvedemel: 12 %
Fuldkornsspelt: 13,5 %
(kan variere indenfor de forskellige mærker)
Har i øjeblikket bogen "Bagning med Spelt" af  Frida Sophia Bödvarsdottir. Hun bruger forholdsvis mere gær til spelt bagningen.
Opskrift på protein boller:
100 g gær
½ L vand
2 dl solsikkekerner
1 spsk sukker
1 tsk salt
10 æggeblommer
150 g havregryn
500 g fuldkornsspelt
ca 400 g hvedemel (proteinhvedemel)
Gær og sukker oplæses i fingerlunkent vand sammen med solsikkekerner. Når man bruger røremaskine, er kernerne med til mekanisk at opløse gæren. Æggeblommer, havregryn, salt og speltmel blandes i. Tilsidst hvedemelet lidt efter lidt. Det kan nok variere noget hvor meget dejen kan tage, alt efter hvor store æggene har været. Dejen skal stadig være lidt klistret.
Hæver lunt ca 1 time, slåes ned og formes til boller. Jeg lavede 22 boller. Hæver igen ca 40 min, og bager ca 22 min ved 200 gr.


Eftertanker: Det blev en smagfuld bolle, de hævede rigtig meget, naturligt nok selvfølgeligt med meget gær og æg. De blev også lidt tørre, hvilket speltmelet normalt også gør dem. Troede ikke der skulle olie i med alle de æggeblommer, men næste gang vil jeg alligevel bruge lidt olie også.  En god og nem måde at udnytte æggeblommerne på.

Elsekage, marengslagkage med chokolade og nødder

Dette er opskriften på en succes, Elsekagen, det hedder den i vore kredse, og det gør den fordi en venindes venindes mor hedder Else, og derfra kommer opskriften. Den er bare altid en succes, og let at lave. Det tager dog lidt tid, hvis man skal lave 2 kager, da hver bund skal bage 25-30. min. Der går 2 bunde til en kage.Vi var igår 10 mand om 2 kager, og der var ca ½ tilbage.
En Elsekage:
5 æggehvider ( husk at gemme blommerne til noget andet, jeg bagte brød i dag af dem)
150 g sukker
50 g hasselnødder, hakkes
50 g mørk chokolade, hakkes
2½ dl piskefløde
olie til at smøre bagepapiret, VIGTIGT
Æggehviderne piskes helt stive, sukkeret hældes i og der piskes igen. Chokolade og nødder vendes i. Portionen deles på 2 plader med smurt bagepapir (ellers kan man ikke få dem hele af efter bagning). De skal have størrelse som en middags stor tallerken.
Bages ved 175 gr i 25-30 min, afkøles.
Fløden piskes og smøres ud på den ene bund, den anden lægges over.
Den kan lægges sammen umiddelbart inden serveringen, så er bundene sprøde. Man kan også lægge den sammen og sætte den i køleskabet nogle timer. Så er bundene lidt bløde, men det smager også godt.
Eftertanker: Kagen er bare altid god, og kan bruges til både dessert og kaffebord.  

onsdag den 15. august 2012

Pita brød med en rest steg

Det startede med at jeg havde 20 g gær tilbage efter jeg havde bagt spelt boller med cornflakes, og jeg havde endnu ikke bestemt hvad vi skulle spise til aften, Så tænkte jeg, at det passede da vist lige til pita brød, det er lang tid siden vi har fået det. Hvad skal der så i? Jo der var en rest med 300 g oksesteg i fryseren + en pakke bacon, det giver en god smag at blande i.
6 store pita brød:
20 g gær
2,5 dl mælk
1 tsk sukker
lidt sesamfrø
grahamsmel
fuldkornshvedemel
hvedemel
Mælken lunes og deri opløses gæren og sukkeret. Sesamfrø i. Vejede ikke melet, men tog skiftevis fra de 3 meltyper til jeg synes dejen var tilpas, dvs stadig lidt klistret. Hæver 1 time. Deles i 6 stk som rulles ud med kagerullen til flade brød. Hæver ½ time, bages ved 200 gr i ca 16 min. Hold øje med dem.

De 300 gr oksesteg blev skåret i små tern. Baconen blev stegt på panden, og afdryppet og afkølet på et stykke bagepapir. De 2 kødtyper blandes.
Øvrigt fyld bestod af salat, tomat, agurk, rødløg, rød peber, melon, rosiner +
Dressing:
creme fraiche rørt med lidt salt og peber og krydderurter; purløg, persille og citron timian. Alternativ kunne være en rød dressing, som jeg rører af creme fraiche og tomat ketchup, soja, paprika og salt og peber.


Eftertanker: vi var 4 til aftensmaden. Studenten og jeg kunne kun spise 1 pitabrød hver, Tømmeren og fodbold entusiasten fik 2 hver, og alle var godt mætte. Kødet smagte rigtig godt, og brødene fyldte godt i maven. Der var en lille rest kød m.m. tilbage til min frokost idag. Der var ros at hente for brødet og retten. Det er vist for sjældent at vi får pita.

Speltboller med cornflakes

Efter bogen "Bagning med spelt" af Frida Södavarsdottir fandt jeg denne opskrift som jeg var nødt til,at prøve. Bruger jo tit havergryn i brød, men har aldrig brugt cornflakes, men hvorfor ikke?
Til 22-25 boller:
2 dl tykmælk, jeg brugte A-38
6 dl vand
2 spsk rørsukker
2 tsk salt
1 spsk olie
80 g gær
200 g cornflakes, jeg havde kun 180 g, det gik fint nok
400 g spelt
700 g sigtet spelt
Tykmælk og vand lunes til fingervarmt og gær og sukker opløses heri. Salt tilsættes sammen med mel og olie. Æltes til dejen løsner sig fra skålen. Hæver 1 time, formes til boller, og efterhæver i 40 min. Opskriften lyder bagning ved 180 gr i 12-15 min. Det var nu slet ikke nok, de fik nok 22 min og jeg hævede temp. til 200. Måske passer tiden og temp. ved varmluft?

Eftertanker: Jeg spiste 2 til frokost med pålæg og ost på. De mættede utrolig godt. Smagen var også god, de var lidt tunge i det, men jeg kan godt lide en bolle der er noget gods i, og det må man sige at de har. Man kunne nu ikke smage, at der var cornflakes i.

fredag den 10. august 2012

Varm kartoffelsalat ala Esther

Dette er en opskrift som jeg ofte fik som barn, og Esther har opgivet opskriften sådan:
til 3-4 pers:
1,5 kg kartofler
2 løg
1,5 dl vand
1,5 dl eddike
1 god skive smør??, jeg brugte ca 40 g
1 tsk sukker
salt og peber
Kartofler koges med skræld på og pilles, skæres i skiver og afkøles. Det er vigtigt at de afkøles, ellers bliver det let til mos. Kog evt kartoflerne med skræld på, mens du spiser morgenmad ellers smører madpakker. Hæld dem ud på en bakke og læg et viskestykke over til du kommer hjem fra arbejde. Så er det let lige at pille dem, og lave resten til.
Løgene skæres i tynde skiver og koges blanke i vandet.
Smør, eddike og sukker tilsættes og koges op.
Kartoflerne tilsættes og gryden simrer svagt til kartoflerne er varme. Salt og peber tilsættes.
Der kan evt tilsættes lidt mere eddike, hvis sovsen er blevet for tyk. Er den for tynd, lidt mere smør, men vurder det først, når kartoflerne er varmet op, da det kan ændre sig.

Eftertanker: kan huske at jeg rigtig godt kunne lide det som barn, og det kan jeg stadig. En god grill pølse til, vi fik ringrider pølser, en god stærk sennep og lidt salat. Ja det er ikke så dumt endda. Fodbold entuisiasten er ikke så vild med løg, men heri har han ikke noget imod dem.

tirsdag den 7. august 2012

Boller med kartoffelmos

Havde en rest kartoffelmos, 200 g, det er jo både noget og ingenting. Men boller kan det altid bruges til, og de bliver som regel gode svampede, og kan holde sig friske i flere dage. Gårsdagens boller kom til at se sådan ud:
50 g gær
3,5 dl vand
1 tsk sukker
50 g sesamfrø
50 gr hørfrø
200 g kartoffelmos
200 g grahamsmel
ca 375 g hvedemel
½ tsk salt
Gær og sukker opløses i fingerlunt vand. Kartoffelmosen blandes i sammen med melet og frøene, og røremaskinen kører nogle minutter, dejen skal være lidt klistret.
Hæver ca 1 time, og formes til ca 14 mellemstore boller. Hæver ca ½ time, og bages ved 200 gr i ca 22 min.

Eftertanker: Gode, mættende og holder sig godt, bliver ikke tørre selvom de ligger nogle dage.

mandag den 6. august 2012

Tærte med kartofler og spinat

Forleden dag var jeg inde på DR`s hjemmeside og se et program med Brøderne Price og madskrald. Det er uhyggeligt hvor meget mad der bliver smidt ud. Jeg smider stort set aldrig mad ud, har i mange år haft det næsten som en sport, at finde på hvad jeg nu kan anvende resterne til. Har derfor bestemt, at jeg vil oprette en etikette her på siden, som hedder "stop madspild". I aftes havde jeg en rest kold oksehøjreb, og nogle kogte kolde kartofler fra en anden dag. Det blev til en madtærte med kartofler, og kødet koldt i skiver ved siden af. Kunne godt have valgt at skære kødet i tern og komme det i tærten, men så regulært og mørt kød er  næsten synd at "skjule" i en tærte. Det smager rigtig godt koldt.

Dej:
100 g hvedemel
50 g grahamsmel
2 tsk bagepulver
100 g græsk yoghurt eller kvark, creme fraiche eller A-38
3 spsk mælk
2 spsk olie
½ tsk salt
Fyld:
200 g kogte kolde kartofler
175 g spinat, ja det var det der var tilbage i posen
200 g løg, 2 stk
100 g blomkål (kan udelades)
3 æg
200 g creme fraiche, eller lign, brug hvad du har
100 g reven ost
salt og peber
De tørre ting til dejen blandes først, og de våde blandes i, og dejen æltes blank og smidig. Udrulles på et meldrysset bord, og lægges i et velsmurt tærtefad.
Blomkålen brækkes i små buketter og overhældes med kogende vand og står i 10-15 min. Løgene hakkes og steges blanke i lidt olie. De lægges på dejen sammen med kartofler i tern og blomkålen. Den optøede spinat drænes for vand, og fordeles ud over.
Æg og creme fraiche piskes sammen med halvdelen af osten. Lidt salt og peber i, og det hældes ud over fadet. Det sidste ost drysses henover, og fadet sættes i ovnen ved 200 gr i ca ½ time til æggemassen er helt stivnet.

Eftertanker: Den var meget mættende. Vi var 3 til bords, de 2 var godt spisende mænd, og der var et pænt stykke tilbage, som jeg spiser koldt til min frokost i dag. Lækkert.

lørdag den 4. august 2012

Osso buco, den nemmeste og mest taknemmelige gryderet der findes

Osso buco er bare så nem at lave, og er utrolig velsmagende, men det kræver, at man går i gang i god tid inden man skal spise, for gryden skal koge 2½-3 timer, men passer fuldstændig sig selv.

Til 3-4 personer:
4 stk osso buco ca 1100 g
4-6 gulerødder efter størelse
2 mellem store løg
margarine
1 dåse hakkede tomater
2 dl boullion
1½ dl hvidvin, kan erstates af mere boullion
evt 2 lauerbær blade
timian
salt og peber
maizena
Der klippes eller skæres i kanten af kødet flere steder, så kødet ikke krøller under stegningen. Kødet brunes godt på begge sider.
Løgene hakkes, og kommes i gryden og brunes med til de er blanke.
Gulerødderne skrældes og skæres på tværs i 1 cm stykker, og kommes i gryden sammen med tomater og væde og krydderier.
Skal nu simre svagt i mindst 2½ time til benene falder af kødet, og kødet er så mørt at det kan tygges med øjenbrynene. Benene og evt sener tages op, og sovsen jævnes med maizena oprørt i vand. Der kan evt suppleres med lidt mere vand, hvis der er for lidt sovs.
Eftertanker: Som sagt den mest nemme og velsmagende gryderet der findes. Fodboldentusiasten der meget sjældent kommentere maden, kiggende op fra tallerknen og sagde: "hvad er det, det smager bare hammergodt" Jeg laver kartoffelmos og salat til.

fredag den 3. august 2012

Sesampaneret sejfilet med sødekartofler i ovn og karrystegt spidskål

En rigtig god sejfilet, en af dem fra Fiskemanden, er god paneret og stegt på panden. Igår prøvede jeg med sesamfrø i paneringen:
sej filet
halvdelen rasp og halvdelen sesamfrø
salt og friskkværnet peber
æg
margarine til stegningen
Ægget piskes ud, og fisken dyppes i æg og derefter i rasp/sesam blandingen. Steges nogle minutter på hver side.

Kartofler til 2 personer:
1 stor sød kartoffel, ca 400 g
4-5 gulerødder, ca 400 g
2 spsk olie
salt
persille
Kartoffel og gulerødder skrældes og skæres i bjælker, og kommes i ildfast fad. Olien hældes i og blandes rundt. Salt og persille drysses over. I ovnen ved 200 gr i ca ½ time.

Spidskål til 2-3 personer
1 spidskål
olie
1-2 tsk karry
Spidskålen skæres på tværs, ved roden deles den også på den anden led. Steges på panden nogle minutter sammen med karry indtil kålen falder lidt sammen. Den må godt have lidt bid.

Eftertanker: Sesam frøene gav mere smag til fisken, så det er ikke sidste gang at jeg har brugt det i panering. Kartoffel retten passede fint til fisken, og spidskålen smager utrolig godt, det er klart en af mine hofretter for tiden.