søndag den 30. september 2012

Oksetværreb suppe med grønsager

Sådan et stykke oksetværreb ser ikke særlig spændende ud. Da vi begyndte at få ½ kvie i fryseren vidste jeg ikke rigtig, hvad jeg skulle bruge det til. Nu er det altså sådan at jeg ikke smider mad ud, så derfor måtte jeg finde ud hvad jeg kunne lave. Det er så blevet til denne meget enkle ret, der kvæver minimalt arbejde, men skal startes i god tid.
ca 5 personer:
2 kg oksetværreb
1½ L okseboullion
evt lauerberblad
Kødet med salt og peber koges i boullion i 2 timer.
1/4 hvidkål
4 gulerødder
½ kg kartofler
2 store porrer
2 store løg
evt selleri
salt og friskkværnet peber
Hvidkålen skæres i strimler, gulerødder i ringe, kartofler i mundrette stykker, løg i både. Grønsagerne kommes ned ved kødet og koger med til kartofler og gulerødder er møre. Porrerne deles i 3-4 stykker og kommes ved de sidste 10 min. Der skal evt lidt mere vand i gryden.
Kødet tages op, benet og evt fedtet skæres fra, og kødet skæres i skiver. Selvom man starter med et stykke tvivlsomt stykke kød at se på, så ender det med et pænt reelt stykke kød.
Suppen serveres i dybe tallerkner og kødet ved siden af med sennerp til.

Eftertanker: Det kan da godt være at retten er lidt gammeldags, men det smager altså rigtig godt. Det er ikke bare et stykke kød, der skal bruges, men den er blevet en favorit opskrift, sammen med alle de andre selvfølgelig. Er man flere personer end 5, kan man bare putte lidt flere grønsager i. Vi havde kød i overskud. Det blev en anden dag skåret i tern, og varmet med sammen med råstegte grønsager og krydderier.

lørdag den 29. september 2012

Græskar suppe med bacon-gulerods topping

Nu er det tid til græskar suppe, plejer at lave af de forskellige gule græskar, men havde et lille grønt græskar på 1,2 kg. Deraf blev der 775 g græskar kød til suppe:
775 g græskarkød i tern
200 g løg i både
2 fed hvidløg
175 g kartoffel i tern
1 stort syrligt æble, skrællet og i både
7,5 dl vand, mængden kan variere alt efter hvor meget vand der er i græskaret
2 grønsagsboullion terninger
salt og frisk kværnet peber.
Alle grønsagerne kommes i en gryde med vand og boullion terninger. Hvidløgene mases med en bred kniv og kommes i. Det hele koger 20-30 min til kartofffel terningerne er helt møre. Blendes, og kommes tilbage i gryden, og varmes op, smages til med salt og peber.
Topping:
200 g bacon i tern
3 gulerødder
Gulerødderne skrældes og rives groft.
Baconen steges på en pande, fedtet hældes fra og gulerødderne steges med. De skal stadig være sprøde, og ikke bløde.

Suppen serves med topping i skål ved siden, så man selv kan putte på.

Eftertanker: Laver græskar suppe hvert år, men det er 1.gang jeg har lavet denne topping. Det var et hit, selv de kødelskende mænd til bords var meget tilfredse med retten. Har senere lavet efter samme opskrift på et Halloween græskar. Det smager ikke af så meget, og der skal flere smagsstoffer til. F.eks lidt tørret chilie.

mandag den 17. september 2012

Karry pande

Her er en nem ret der har fulgt mig i mange år:
½ kg flæskefars
2-3 porrer
2 store syrlige æbler
2-3 tsk karry
3/4 dl vand, evt lidt mere
1 tsk salt
olie
Farsen svitses i olien. Porrerne skæres i skiver og kommes ved sammen med karry, og svitses med i ca.5 min. Vand, revne æbler og salt kommes ved og det småsimrer i ca 5 min, til porrerne er så møre som du vil have dem. Æblerne jævner, så det er lidt forskelligt hvor meget vand du skal have i, alt efter hvormeget porrer og æble der er i.

Eftertanker: Vi fik ris og gulerodssalat til. Lynhurtig at lave, og så smager det godt også. Man kan også komme reven squash i, hvis man vil have endnu mere grønt.

lørdag den 15. september 2012

Gullashsuppe

Jeg er ikke den helt store kødspiser, vil egentlig helst have grøntsager, men her er en ret hvor jeg virkelig nyder kødet:
3-4 personer:
500 g oksetern af god kvalitet
300 g løg
2 fed hvidløg
200 g gulerod
1 dåse hakkede tomater
1 rød peber
500 g kartoffel
smør/margarine
1-2 okseboullion tern
1 spsk paprika
6 dl vand = 2 x opfyld i den tomme dåse
evt 2 lauerberblade
salt og peber
Kødet brunes i smørret, og tages op af gryden igen. Hakkede løg og hvidløg svitses i fedtstoffet fra kødet. Kødet kommes tilbage i gryden sammen med løg, tomater, gulerødder i skiver, vand, boullion tern og paprika og lauerberblade. Koger 1 time eller mere. Kartofler og rød peber i tern kommes i gryden, og det hele koger videre til kartoflerne er møre. Suppler evt med lidt mere vand, hvis du synes. Smages til med salt og peber.
                                                                            
Eftertanker: Det er let at lave, kræver bare at man begynder i lidt god tid, og så smager det bare så godt.

søndag den 9. september 2012

Kartoffelfrikadeller med skinke

Et let måltid til 2-3 personer:
350 g kartoffel
100 g løg
150 g skinkestrimler
2 æg
krydderurter efter smag, jeg brugte persille, oregano og basilikum
salt og peber
olie
Kartoflerne rives og drænes for væske. Løget rives og begge dele blandes med skinkestrimler, æg og hakkede krydderurter, salt og peber. Formes til flade frikadeller og steges i olie på en pande ved svag varme, for at de når at blive gennemstegte.
Vi fik en let salat til, blot med salat og pære overdryppet med citron.


Eftertanker: Som sagt et let måltid, som alligevel mættede godt, og smagte rigtig godt.

mandag den 3. september 2012

Speltboller med mysli

Med udgangspunkt i Multibrød fra bloggen" Hver dags vegetarmad grønsagsmad brød og kager"   har jeg lavet denne meget smagsfulde variation af en god grovbolle:
50 g gær
1 L vand
1 tsk (med top) honning
1 dl solsikkefrø
250 g god mysli, jeg bruger Luxus mysli fra Lidl med mange nødder og frugtstykker i
1 dl rosiner
1 dl kokosmel
½ dl sesamfrø
2 tsk kanel
260 g + 425 g speltmel
500 g rugmel
6 spsk olie
Gæren udrøres med lunken vand og honning. Nødder og store frygtstykker fra myslien hakkes let, og myslien kommes i sammen med rosiner, kokosmel og kerner, rugmel og de 260 g speltmel. Æltes nogle minutter og stilles til hævning 1 time eller mere. 425 g speltmel og olien kommes og i og æltes godt. Formes til boller, jeg fik 30 store boller. Hæver 1 time mere. Bages ved 180 g varmluft i 18-22 min.


Eftertanker: De smager bare rigtig godt, har fylde og mæthed, men samtidig også lidt luftige. Sammen med mine "langtidshævede havreboller med speltmel" udgør de favorit bollerne her i huset for tiden.