tirsdag den 30. oktober 2012

Æblemarmelade med citron og vanilie

Gode venner er kommet med posevis af nedfalds æbler til hestene, men når de skrældes, er de fine nok til menneske mad også. Så derfor er produktionen af bl.a. æblemarmelade sat igang. Her har jeg puttet citron i, det giver en fin farve istedet for den kedelige brune, som det ellers bliver. Citronen giver også en syrlig friskhed.
3 mindre glas:
500 g skrællede æbler i både
1 citron
½ dl vand
200 g sukker
2 tsk vanilie
2 tsk rød melatin
Skralden af citronen skæres fra, det hvide skal helt væk, og den hvide strævel i midten fjernes også. Kommes i en gryde sammen med æblebåde, vand og det meste af sukkeret der er blandet op med vanilien. Koges til æblerne er møre. Det er lidt forskelligt hvor lang tid det tager, alt efter hvilken æble sort det er.
Det sidste af sukkeret blandes med melatin og gives et opkog. Hældes på glas.


Eftertanker: Det smager bare rigtig godt, frisk syrligt med sødme. Man kan sagtens komme lidt mere sukker i, hvis man vil have det mere sødt. Det kan også variere alt efter hvilke æbler man bruger. Her har jeg brugt et syrligt spise æble. Prøv lige at komme em skefuld af marmeladen i Tykmælken, det smager himmelsk.

mandag den 29. oktober 2012

Farsfad med løg og æble

Jeg er mere til farsbrød end frikadeller. Det der med at stå og stege frikadeller som skal passes, nej så hellere ind i ovnen, så kan det passe sig selv. Lige nu har vi æblesæson, så kommer en gammel kending på bordet:
Til 4 personer
500 g flæskefars
1 æg
2 dl vand
1 dl mel
salt og frisk kværnet peber
2 løg
2 æbler
bacon
Farsen røres til en lind fars med æg, vand og mel. salt og peber i. Løg og æble hakkes. 1/3 af farsen fordeles i skål eller lille brødform. ½ af løg og æble henover. Igen et lag fars og løg og æble. Der sluttes med et lag fars og bacon fordeles over. Sættes i ovnen i 200 gr i 45-50 min.



Eftertanker: Det smager af nostalgi og barndom, for det var en ret min Mor lavede. Dengang kunne jeg også rigtig godt lide det, og de 2 unge mennesker ved bordet idag synes også godt om det, så retten er tidløs.

Blender muffins med æbler, fedtfattige

Brun blenderkage har været udgangspunkt for denne opskrift. Blenderkagen har jeg været glad for pga det er nemt og hurtigt at lave en kage, hvor hele for processen foregår i blenderen eller foodprocessoren. Brun blenderkage er bare for fed for mig, så derfor har jeg lavet en del eksperimenter for at gøre den mere fedt fattig. Lige nu har vi æble sæson, så derfor oplagt at bruge æbler. Smøret har jeg simpelthen udskiftet med rå æble som jeg blender. Sukker mængden er reduceret, da æble har lidt sødme. I denne udgave har jeg lavet muffins, men den kan også bages hel i en springform.
Ca 14 muffins:
150 g skrældet æble uden kernehus
1,5 dl mælk
2 æg
100 g sukker
50 g mandler
2 tsk vanilie
2 tsk bagepulver
175 g mel
Æble kommes i blenderen og findeles sammen med mælken. Æg og sukker kommes i og blendes med. De hele u smuttede mandler kommes i. Overvej nu hvor findelt de skal være, hvis der stadig skal være lidt mandelstykker, skal der ikke blendes ret længe. Melet hældes ned oveni sammen med bagepulver og vanilie. Hastigheden sættes ned, og der køres lidt for fordeling. Har du kun en lille blender, kan melet lige røres med blenderblandingen i en skål. Fordeles i muffins forme og bages i ovnen i 18-20 min. Brug strikkepinde testen.


Eftertanker: Det er lige en kage for mig. Ikke tung og ikke for sød, også er det bare så nemt og hurtigt. Man kan jo også bruge et runket æble der trænger til at blive spist. Hvis man bager den i en stor springform istedet for som muffins, skal den have ca 35 min.

Brun blenderkage

Dette er en grund opskrift jeg på det sidste har eksprimenteret en del med. Opskriften stammer fra et gammelt opskrifthæfte fra Nesa elforsyning. Det er super nemt, for det hele foregår i blenderen, eller d.v.s. jeg bruger en foodprocessor. Kagen er dog en kalorie bombe, og da mit fysiske aktivitet niveau ikke er hvad det har været, er det jo ikke lige sagen. Derfor har jeg eksperimenteret med at gøre den fedt fattig.
Her er først grund opskriften som er dejlig svampet:
150 g smør/margarine
2 æg
175 g sukker
1½ dl mælk
175 gr mel
2 tsk vanilliesukker
2 tsk bagepulver
1 spsk kakao
1 spsk kaffepulver
Smør, æg sukker og mælk blendes til en ensartet masse. Melet drysses ned oveni og de øvrige tørre ting blandes lidt rundt i melet, inden foodprocessoren startes igen på nedsat hastighed. Har du en mindre blender, kan blender massen vendes med melet i en skål.
Sættes ind i kold ovn som tændes på 180 gr. Bages ca 40 min.
Glasur:
½ dl vand
50 g smør/margarine
4 spsk sukker
3 spsk kakao
---------
hakkede nødder
Alle ingredienserne til glasuren koges sammen i en gryde, hældes/smøres ud over den bagte kage. Nødderne drysses over.


onsdag den 24. oktober 2012

Fuldkornsmuffins med bær

I anledning af den nationale fuldkornsdag i dag, har jeg bagt disse skønne fuldkornsmuffins. De er idelle som mellemmåltid. Blåbærene kan erstates af et æble i tern.
Til 9 fuldkornsmuffins skal man bruge:
50 g sukker
50 g smør
2 æg
1 dl mælk
1 banan, moses
3 dl havregryn
2 tsk kanel
2 tsk bagepulver
1 tsk natron
½ dl rugmel
1 dl hvedemel
blåbær
Sukker og smør røres blødt. Æggene og mælken piskes i sammen med den mosede banan. De tørre ting røres i. Halvdelen af dejen fyldes i muffinsformene, og der fordeles 4-5 blåbær rundt i hver. Resten af dejen fyldes over. Bages ved 200 gr i ca 18 min.


Eftertanker: De smager rigtig godt, og er dejlig svampede. De ligger nu i fryseren, og er gode at have med i madpakken til et mellem måltid.