mandag den 19. november 2012

Ovnbagt laks med fennikel og granatæble og kanelris

Fra det sidste nummer af "Mad" Nov-Dec. 2012 fristede en laksret så meget, at jeg var nødt til at prøve den. Jeg har skrevet den som jeg lavede den til 2 pers:
Ovnbagt laks:
1 fennikel knold
1 fed hvidløg
saft af 1 citron
1 spsk olie
3 tsk tørret timian
300 g fersk laks
salt og frisk kværnet peber
½ granat æble
Rens fennikel og snit i små stykker, og hak hvidløget fint. Bland begge dele med olie, citronsaft, timian, salt og peber. Læg det i bunden af 1 ildfast fad. Lakse stykker lægges ovenpå med skindsiden nedad. Sættes i ovnen ved 200 gr i 10-15 min. Ved servering frigøres kernerne fra granatæblet og fordeles ovenpå.



Kanelris:
1 løg
1 fed hvidløg
olie
2 små stænger kanel
3 dl ris
6 dl vand
Hak løg og hvidløg fint og svits begge dele i olien sammen med kanel stængerne et par min. Løgene skal være klare, ikke brune. Tilsæt ris og lad den svitse med et øjeblik. Tilsæt vand og lad det koge ca 10 min, og stå og trække under låg i 10 min.
Eftertanker: Som mange retter med laks i ovnen, var retten meget nem at lave. Kombinationen med fennikel og granatæble sammen med laksen, det var bare helt fantastisk. Det vil absolut blive en genganger her i huset. Derimod var kanelrisen ikke noget særligt.

torsdag den 15. november 2012

Nem fiskesuppe med mørksej og fennikel

Til 2 pers.
2-3 løg, ca 250 g
1 kartoffel, ca 100 g
1 stor fennikelknold, ca 250 g
250 g mørksej eller lign. fisk, f.eks lyssej eller torsk
150 g champingnon
6 dl vand
2 fiskeboullion terninger
1 dl fløde
olie
salt og frisk kværnet peber
evt persille til at drysse over
Løg, kartoffel og fennikel hakkes groft og svitses i olie til løgene er blanke. Vand og boullion tern kommes ved sammen med salt og peber. Koger ca. 20 min og blendes. Champignon skæres i tynde skiver og fisken i tern, begge dele kommes i gryden til den blendede suppe og koger 5 min. Fløden kommes ved og suppen koges lige op. Smages til med salt og peber, og serveres med flutes eller godt madbrød.

Eftertanker: Det smagte bare rigtig godt, og var nemt at lave. Fiske suppe er ellers tit kompliceret at lave synes jeg. Hvis man gerne vil have lidt mere fyld, kan man evt. koge lidt suppe horn med, men den er nu fyldig i sig selv synes jeg.

Bøf stroganoff

Jeg elsker simreretter langt mere end en bøf. Vi skal have spist det sidste oksekød inden vi får en 1/4 kvie i fryseren midt i December. Havde en pose okse tern af yderlår, dejligt til Bøf stroganoff. Inderlår er endnu bedre, det er mere mørt, men yderlåret skal bare have lidt længere tid.
Til 4 pers.:
600 g oksetern eller strimler
2 store løg
250 g champignon
1 spsk mel
3 dl vand
1 boullion terning
2 spsk koncentereret tomatpure´
1 strøgen spsk paprika
ca 2 spsk cremefraiche eller græsk yoghurt
salt og frisk kværnet peber
smør til bruning
Brun kødet i smør til det er brunet på alle sider, og kom lidt salt og peber ved. Taget kødet op, og brun nu løggene i lidt mere smør til de er klare. Kom kødet tilbage i gryden og drys med melet mens du rører godt om imens. Kom vand, boullion terning, tomat pure´ og paprika ved. Lad det småsimre 30-60 min alt efter hvor kødet er fra på koen. Skær champignon i skiver og kom den ved sammen med creme fraiche og lad det koge ca. 5 min. mere. Smag til med salt og peber.
Vi fik kartoffel mos med blomkål i og ovnbagt græskar. Et drys af persille er altid godt.


Eftertanker: Som sagt er simre mad lige mig. Det er den bedste måde jeg kan spise kød på. Retten fik også ros af dagens smagepanel, uopfordret, se det er jo noget der siger noget. Det er jo trods alt Jylland vi er fra.

mandag den 12. november 2012

Majs gratin

Jeg elsker gratin, og har længe villet prøve denne udgave til 4 personer som tilbehør. Kan evt laves til 2 pers.som hovedret med skinke stykker i. Opskriften er fra "Let og lækkert, Hurtigt hverdagsmad" fra Gyldendal.
400 g majskerner (jeg brugte frosne)
25 g smør
1 hakket hvidløg
3 spsk mel
3 dl mælk
salt og frisk kværnet peber
3 æg
100 g majskerner
De 300 g majskerner og hvidløget svitses i smørret. Rør mel i og spæd med mælk, smag til med salt og peber. Blandingen blendes og afkøles lidt.
Rør æggeblomme og de 100 g hele majskerner i den blendede blanding.
Pisk æggehviderne stive og vend dem i.
Et fad smørres med olie som overdrysses med rasp. Kom blandingen i fadet og bag ved 175 g i 30-40 min.


Eftertanker: Jeg er vild med den koncenterede smag af majs, som man får ved hele majskolber. Gratingen var næsten ligeså koncenteret i smagen, og det smagte vildt godt. Den havde også en fantastisk fin gul farve. Tømmeren syntes, at det var fint nok, men ville gerne have skinken i. Han vil helst have grating med flere forskellige ting i. Måske ville det være en idé at komme blomkål i majsgratingen.  Studenten og Fodboldentusiasten synes ikke det var noget, men de er ikke til grating i det hele taget.

lørdag den 10. november 2012

Blender kage, bananudgave, eller blender bananmuffins, fedtfattig



Med udgangspunkt i den gamle opskrift Brun Blenderkage, har jeg udviklet denne nemme og lækre og fedtfattige opskrift, ved bl.a at erstatte smørret med blendet banan.
Til ca 16 muffins eller en kage i springform.
175 g banan uden skrald
2 æg
1½ dl mælk
100 g sukker
50 g hasselnød
2 tsk vaniliesukker
3 tsk bagepulver
175 g hvedemel
Banan blendes. Æg og sukker og mælk kommes i blenderen og blendes med. Nødderne kommes i og blendes. Overvej hvor findelt de skal være, hvis der stadig skal være nøddestykker, skal de ikke blendes ret længe. Melet og bagepulver og vaniliesukker kommes i og blendes med et øjeblik. Har du en mindre blender, kan den sidste proces foregå i en skål, hvor melet vendes rundt med blender massen.
Hvis du laver muffins, kan du bruge kugleis skeen, den passer lige i størrelse til en muffin.
Muffins bages ved 200 gr ca. 20 min, de skal være let gyldne. Kommer du dejen i en springform, skal den have 35-40 min.

søndag den 4. november 2012

Cup Cakes kursus


Har i weekenden været på weekend ophold sammen med Hestepigen og Bypigen på Sdr. Omme Kro med kursus i dekoration af Cup Cakes. Underviser var konditor Line Dam, som er udlært i San Diego, USA. Det er ikke noget jeg før har dyrket, og det var sjovt at prøve. Så her vores produkter:

Bypigen dyrkede højde bygning af en stor og en lille Cup Cakes.


Hestepigen dyrkede farver med forskellige dekorationer.


Jeg gjorde mest i de lette dekorationer der ikke krævede så meget tid.

Sjovt var det, har lyst at prøve mere,

torsdag den 1. november 2012

Hvad kan man bruge alle de æbler til?

Jeg er rigtig glad for æbler i madlavningen og til bagning, og lige nu er det høj sæson for denne dejlige frugt. Jeg har lavet en ny etikette, så er det bare at gå ind på "æbler", så vil du få en række forslag.
GO` Æble appetit