tirsdag den 18. december 2012

Makrel mousse ala Inge

Inge bruger forhåndenværende ingredienser når hun laver forskellige fiske mousse. Jeg har prøvet at efterligne en makrel mousse som hun serverede for os for et par år siden.

100 g røget makrel kød uden ben og skind
½ bæger phliladephia ost
2 spsk creme fraiche
1 spsk citron saft
½ potte frisk dild, eller tørret
salt og frisk kværnet peber
Makrel kødet røres sammen med øvrige ingredienser. God ide at stille lidt på køl inden servering, så det bliver godt kold, og kan trække smag.


Eftertanker: Det er en nem lille alternativ ting at lave til forret eller frokost bordet. Det smagte også rigtig godt. Hvis jeg spiser ren røget makrel på brød, som jeg rigtig godt kan lide, kan jeg desværre blive ved med at have eftersmagen i flere timer. Det havde jeg ikke med moussen. Så det er helt klart fremtidens røget makrel for mig.
Inge fortæller også, at hvis hun kun har creme fraiche så er dressingen jo mere tynd, så kommer hun kogte æg i. Det har jeg endnu ikke selv prøvet.

mandag den 17. december 2012

Bagte julefigurer og årets julebagning

Lidt sent blev det i år, årets julebagning, men det lykkedes til sidst at samle alle 5 børn og 2 svigerbørn. "Børnene" er mellem 20 og 25 år, og det er ren hygge og vi bager, spise og spiller pakkeleg. For mig er det lige så vigtig en dag som selve juleaften.



Vi bagte "julefigurer" og pebernødder og vanilie kranse. Julefigurerne har jeg bagt siden jeg var barn, og er fra "Børnenes koge- og bagebog" fra Politikkens forlag trykt i 1970. Dejen bliver rullet ud og trykkes ud med forme bl.a. Fantasien fik frit spil, ja der gik lidt kage i det, og der blev lavet både en forlæns og baglæns kanin, en regnorm, en hunde lo.., en snøvs, en sur nisse pige m.m.



Julefigurer, ca 3 plader:
150 g farin
250 g sirup
150 g smør
1 tsk ingefær
3 tsk kanel
½ tsk nelliker
2 tsk natron
1 æg
ca 550 g hvedemel
Smelt farin, sirup og smør i en gryde ved svag varme. Tag gryden af varmen og rør krydderier og natron i.
Lad massen stå til den er lunken. Rør æg og mel i, dejen må ikke blive for stiv. Ælt dejen godt igennem. Lad den hvile mindst 1 time. Jeg plejer at lave den dagen før.
Rul dejen ud til ½ cm tykkelse, og stik ud med forme. Bages ca 8 min ved 200 gr. midt i ovnen. De afkølede figurer kan evt pyntes med glasur. Det gør vi nu ikke mere.

lørdag den 15. december 2012

Små foccacia med bacon

Fra Politikkens bog om Supper af Anne Majgaard har jeg prøvet denne gode opskrift:
16 stk:
12½ g gær (1/4 pakke)
3 dl vand
1½ tsk fint salt
2 spsk olie
500 g pizzamel
1 spsk olie til skålen
1-2 spsk tørret rosmarin, eller friske kviste
en pakke sliced bacon
2 spsk olie til at dryppe med
1 tsk finger salt eller kokkesalt til at drysse med
1 dl isvand til ovnen
Gæren opløses i lunkent vand, salt og olie tilsættes. Kog lidt af melet i ad gangen. Ælt dejen på meldrysset bord i 10 min, eller lidt mindre i røremaskine. Form dejen til en kugle, læg den i en skål, og hæl 1 spsk olie over, og vend den rundt. Dæk skålen til og lad dejen hæve til dobbelt størrelse i ca. 2 timer. Dejen trykkes blidt, og deles i 16 stykker, som formes til kugler. Læg dem på en plade og tryk dem flade. Hæver igen ca ½ time. Drys rosmarin eller læg en lille kvist på bollen sammen med et lille stykke bacon. Pres det ned med fingeren, eller brug en knyttet med hånd så knoerne vugges frem og tilbage ned i bollen. Stænk med olie og drys med lidt salt.
Sættes ind i en 240 gr varm ovn og isvandet hældes ind i bunden af ovnen. Bag brødene i 10 min og sænk temperaturen til 220 gr og bag ca. 10 min mere. De skal være gyldne i bunden.
Eftertanker: De smagte bare rigtig godt til dagens suppe, som var løg suppe. Den salte smag af bacon var godt sammen med den sprøde bolle. Desværre poppede bacon stykket op på de fleste. Det skrumpede også lidt i længden. Så bacon stykket skal være lidt længere end bollen. Måske skal man klemme dejen lidt om det i enderne. Nå men smagen var i alt fald skøn.

tirsdag den 11. december 2012

Nemt kyllingefad med porrer og tomat

Her er en ret der tager meget lidt arbejdstid, snitte, snitte og koge og vupti ind i ovnen 1 time og færdig. Det er lige mig.
Kyllinge stykker i portionsstykker, 5-8 stk
2 porrer
2 fed hvidløg
1 dåse flåede tomater
1 dl fløde, jeg brugte madlavningsfløde
1 dl vand
1 kyllingeboullion terning
1 spsk tørret estragon
salt og frisk kværnet peber
Porrerne snittes i ringe. Hvidløgene hakkes, og begge dele kommes i en gryde sammen med tomater, fløde, vand og terning. Koges sammen i ca 5 min. Smages til med krydderier.
Kyllinge stykkerne lægges i bunden af et ildfast fad, sovsen hældes over, og sættes i ovnen i ca 1 time.

Eftertanker: Har haft nogle år hvor jeg var kørt træt i flåede tomater, men sammen med fløde giver det en mildere smag, og det var rigtig godt sammen med porre. Kyllingen var meget mør, lækkert. Vi fik ris og råkost til.

mandag den 10. december 2012

Æble the

Smagte forleden dag en anderledes, men dejlig the Anne Mette havde lavet. Hun havde lavet æblesaft på saft koger. Den koncentrerede saft havde hun så bare overhældt med kogende vand. Skønt smagte det. Jeg har ikke kogt saft, men istedet laver jeg en koncenreret juice på min juicepresser.
Mit forsøg til  ca 3/4 Liter the:
6 mindre Belde Boskob madæbler
1 spsk sukker
kogende vand
Æblerne rengøres, skræld kun det der er nødvendigt. Man behøver ikke tage kernehus ud inden det kommer i juicepresseren, men det giver mindre affald at gøre det. Juicen kom jeg lige i en gryde med ca 1 spsk sukker, og gav det et opkog. Hældes på the termokanden/ thekanden. Affaldet fra juicepressen puttede jeg i en lille si, satte den over kanden og hældte kogende vand igennem, så affaldet også var med til at give smag.

Eftertanker: Min udgave smagte også fint, dog kan bælde boskop godt give lidt bitterhed med den lidt stærke skræld. Man kan jo skrælde æblet, men det er jo i skralden de fleste vitaminer sidder. Skraldens smag af forskellige æbler er også meget forskellig synes jeg. Jeg havde overvejet, om jeg skulle komme citron i, også for at theen ikke skulle blive brun. Det blev den ikke, det korte opkog var åbenbart nok til at undgå dette.
Man kan sikkert også bruge en koncenteret færdigkøbt juice.

fredag den 7. december 2012

Adventskrans af trollegrene

Sådan kom min adventskrans til at se ud i år. Pga kamera-computer problemer kom indslaget lidt sent. Der hvor jeg køber foder til hestene, så jeg en krans lavet af trollegrene. Jeg synes den var fin pga den lethed grenene giver, når de ikke er flettet for tæt og stramt. Vi har 2 store trollebuske i haven, så har forsøgt med sådan en krans i år.
Jeg brugte:
trolle grene
forskellige kogler
stjerne anis
husløg
4 lysmanchetter med clips
4  mintgrønne lys
lim
lidt mørk metal binde tråd
På denne årstid er grene lidt stive, så derfor lagde jeg grenene i vand et døgns tid. Det virkede godt, for de var rimelig lette at dreje rundt og flette. Efter fletning med god fordeling af de tykkeste grene, fixerede jeg kransen lidt med bindetråd. Pynten blev fordelt rundt på kransen. De største kogler blev fixeret med bindetråd, de mindre ting med lim.
 

onsdag den 5. december 2012

Kryddersild med æble-peberrodssalat

Vi har i forrige weekend til julefrokost-weekendophold på Schur Konferencecenter og fik rigtig dejlig mad. Det var julefrokostretterne med moderne islæt. Bl.a var der kryddersild med æble-peberrodssalat, som smagte skønt. Jeg er ikke så vild med en skarp smag af peberrod, men det smagte kun svagt at peberrod, derfor var den god, og rigtig god samman med æblesmagen. Har derfor forsøgt at efterligne opskriften.
Æble-peberrodssalat:
150 g creme fraiche, jeg brugte 9 %
ca 125 g syrligt æble i tern, skaldet vægt
1 spsk citron saft
10 g revet peberrod, for fremtiden kun 5 g
salt og frisk kværnet peber
Alle ingrediencerne blandes, stilles lidt på køl for at trække smag.
Serveres på en god kryddersild.

 

Eftertanker: Min blanding var der for meget peberrod i efter både min og Tømmerens smag, ellers havde jeg ramt blandingen godt. Jeg vil kun komme halvdelen i for fremtiden. Det er smag og behag, hvor meget det skal smage af peberrod. Men æble og peberrod er rigtige gode sammen.
 
 
 
 

tirsdag den 4. december 2012

Oksetværreb med æble-løgsovs


Oksetværreb er bedst som simremad, da det skal koge længe for at blive mørt, men tilgengæld er så også rigtig godt, og den reelle arbejdstid er kort. Forleden prøvede jeg en ny version med æble-løgsovs.
Kød til 5-7 personer:
2,2 kg oksetværreb
2 store løg
2 hvidløg
2-2½ L boullion
salt og frisk kværnet peber
smør
Kødet brunes i smør på alle sider. Løg skæres i både og hvidløg hakkes let og kommes ned i gryden og svitses med et øjeblik. Kødet dækkes af vand +boullion terninger. Salt og peber ved. Små simrer ca 2½ time eller til benene let slipper kødet.


Æble-løgsovs til 4 personer:
2 syrlige æbler
1 dl fond fra ovenstående gryde
løgene fra ovenstående gryde
ca 1½ dl vand
salt og frisk kværnet peber
Æblerne skrældes og skæres i både og koges møre med fond fra gryden. Løgstykkerne fiskes op fra kødgryden, og der suppleres med først 1 dl vand. Blendes og gives et opkog. Smag til med salt og peber og evt mere vand, smag til hvor stærk du vil have sovsen.

I bedste stop madspild stil gemmes resten af den gode fond til suppe eller fond til sovs. Frys evt i afmålte portioner alt efter, hvad det skal bruges til. Jeg har selv planlagt en løgsuppe en af de nærmeste dage.

Eftertanker: Dejligt mørt som simremad skal være,og skøn sovs. Jeg er normalt ikke den store sovse spiser, men sådan en sovs gør kogte kartofler til noget særligt.

mandag den 3. december 2012

Scones efter Paul Hollywood opskrift

Paul Hollywood, dommer i den Engelske Bagedyst er ophavsmand for for denne opskrift på Scones. Det er først fornylig jeg har lært at bage scones, rækkefølgen skal nemlig være ret præcis, og dejen må ikke æltes for meget. Du kan se Paul Hollywood himself demonstrere det her:  http://www.youtube.com/watch?v=BCt-szFlaLE   Det er nemt, bare man ved hvordan.
Ca 12 store scones:
500 g god hvedemel
80 g smør
80 g sukker
2 æg
5 spsk bagepulver
250 g mælk
Melet kommes i en skål, men 40-50 g tages fra til udrulning. Smøret skæres i små klatter, og kommes i melet og gnides ud i melet, så det ligner rasp. Sukker og æg og bagepulver røres i med en ske. Mælken røres i af 2 gange. Dejklumpen vendes ud på bordet på det resterende mel, hvor det æltes forsigtigt. Rules ud 2-3 cm tykt og stikkes ud med ca 8 cm i diameter. Pensles kun på toppen med sammenpisket æg med en knivspids salt i. Bages ved 220 gr i ca 15 min.


Eftertanker: De smager skønt, kan godt blive afhængig af denne opskrift, selvom det kun er hvedemel de er bagt af.  Resten af det sammenpiskede æg kan lige røres op med en anelse mælk og kartoffelmel, og sættes ind i ovnen i bunden mens du bager scones, så har du en lille mini omelet.