tirsdag den 6. august 2013

Oksetykkams gryde med kartofler og tomat


Jeg er stor tilhænger af simregryde retter. De kræver minimal arbejdstid, og smager skønt, når kødet har fået lov at stå og simre i lang tid. Vores slagter laver oksetykkams stege, en 1½ kg fik jeg gravet frem af fryseren. Det blev til en skøn, nem gryde til 5-6 personer:
1½ kg oksetykkam steg
1- 1½ kg kartofler, alt efter hvor sulten din familie er
ca 300 g gulerod
2 store løg
2-3 hvidløg
1 dåse flåede tomater
3-4 dl vand
2 okseboullion terninger
olie til stegning
salt og peber
timian
maizena til jævning
Stegen brunes på alle sider i stegegryden. Løgene skæres i både eller tykke skiver og brunes med til sidst sammen med hvidløgene, der er hakket groft. Krydderierne kommes ved. Vand og hele indholdet af dåsen med flåede tomater kommes i gryden sammen med boullion terningerne. Kødet behøver ikke at være dækket helt. Kødet skal nu stå og små simre 2-2½ time. Simre betyderat gryden kun lige akkurat koge. Stegen skal vendes et par gange. Når der er ca 1 time tilbage af kogetiden kommes gulerødder i passende stykker, og koger med. Når der er ca ½ time tilbage af kogetiden, skal kartoflerne i gryden, og koges med. Måske skal der lidt mere vand ved, for at kartoflerne er dækket.
Når kogetiden er overstået, tages stegen op. og skæres i skiver. Maizena røres ud i lidt vand, og røres i gryden under kogning for at jævne til sovs. Bruger du hvedemel til jævning, kan det være nødvendigt at tage kartofler og gulerødder op, for at få sovsen jævn.
Serveres med en god salat til. Vi fik en tomat salat med rødløg og feta. Om vinteren er en god broccoli salat også god.
Tips til stop madspild: Hvis du har en rest til overs til dagen efter, skæres kødet bare i små stykker og varmes i gryden. Smagen er bestemt ikke dårligere på 2. dagen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar