onsdag den 26. juni 2013

Kylling i stegeso med hylleblomst og citron, serveret med rabarberkompot

Jeg har en støbejerns gryde der kan gå i ovnen incl. låg. Heri kan laves et godt aftensmåltid, der kræver meget lidt arbejdstid, men lang tilberedningstid.

 

Til 4 personer:
1 god hel kylling
1 kg kartofler
5-6 gulerødder
2 hele løg
2-3 hvidløg
1 dl hønse boullion
1 dl hvidvin, kan erstattes af bouillon
½ øko citron, dvs ubehandlet
4-5 klaser hyldeblomst
krydderurter, jeg brugte citronmelisse, timian og rosmarin
salt og friskkværnet peber
Grønsager rengøres og kan deles, men behøver ikke. De lægges i bunden af gryden. Bruger du en Rømertopf, skal den først lægges i blød i vand før brug. Kyllingen rengøres og drysses indeni med salt og peber. Jeg foretrækker en mager kylling til denne ret, da fedtet løber ned over grønsagerne i gryden. Citronen skæres i skiver, og kommes ind i kyllingen, sammen med halvdelen af hyldeblomsterne og krydderurterne. Resten af hyldeblomst og krydderurter lægges over grønsagerne. Kyllingen lægges øverst. og drysses med salt. Boullion og hvidvin hældes ved. Gryden sættes i en 200 gr varm ovn i 1½- 2 timer. De sidste 10 min tages låget af, og der skrues evt op på 225 gr, for at brune kødet. Kyllingen tages op og parteres. Grønsagerne serveres som de er, de behøver ingen sovs. Væden i bunden er en god fond, som kan bruges til sovs, hvis man er til det, eller til en suppe f.eks.


Rabarberkompot:
ca 250 g rabarber
1/4 dl vand
ca 50 g sukker, afhængig af rabarber sorten
Rabarberne rengøres og skæres i mindre stykker og lægges i en gryde, sammen med sukker og vand. Koger til rabarberne er tilpas møre, måske 10 min.

Eftertanker: Kyllingen bliver fantastisk mør på denne måde, og den smagte svagt af hyldeblomst. Grønsagerne har en rigtig god smag, men kartoflerne bliver lige bløde nok. Den syrlige rabarberkompot er rigtig god til det lidt søde kød. Jeg foretrækker at lave kompotten i forvejen, og afkøle den til den er helt kold.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar